ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Suudi Arabistan ve müttefiklerinin Katar’a sunduğu talepleri talepleri değerlendirdi.

Katar’ın talepleri yerine getirmesinin “çok zor olacağını” savunan Tillerson, krize çözüm bulunması için diyalog ve müzakere çağrısında bulundu.

Tillerson, “Bazı şartlar Katar açısından karşılanması çok zor olsa da, çözüm yönelik diyalog için bir temel sunan önemli alanlar bulunuyor” ifadesini kullandı.

Tillerson ayrıca Mısır, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’ın Doha’yla anlaşmaya varabileceğini düşündüğü konuların neler olduğunu belirtmedi.

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, “Bir sonraki verimli adımın, ülkelerin her birinin karşılıklı oturması ve bu diyaloğu devam ettirmesi olduğunu” ifade ederek, “Müttefiklerimiz ve ortaklarımızın, teröre durdurma ve aşırılıklarla mücadeleyi öngören ve hepimizin üzerinde mutabık kaldığı tek bir hedef doğrultusunda birlikte çalıştığında daha güçlü olduklarına inanıyoruz” dedi.

Tillerson, ilgili her ülkenin bu çabaya katkı sunabilecek bir unsura sahip olduğunu kaydederek, söylemlerdeki gerilim tonunun yumuşatılmasının da krizi yatıştırmaya yardım edebileceğini savundu.

ABD’nin tüm taraflarla yakın temas halinde kalmaya devam edeceğini vurgulayan Tillerson, Kuvet’in arabuluculuk çabalarını desteklemeye de devam edeceklerinin altını çizdi.

Bölgede ‘terör’e desteklediği iddiasıyla Katar’la birkaç hafta önce diplomatik ilişkilerini kesen 4 Arap ülkesi, taleplerini arabulucu Kuveyt üzerinden geçen hafta Doha’ya bildirmişti.

Bu talepler arasında Katar’ın Al Jaazera kanalını kapatması, Müslüman Kardeşler, IŞİD, El Kaide ve Lübnan’daki İran destekli Hizbullah hareketiyle bağlarını sona erdirmesi, İran’la ilişkilerinin seviyesini düşürmesi, Türk askeri üssünü kapatması gibi maddelerin bulunduğu kaydedilmişti.

Katar ise bu taleplerin, “başından beri savunduğu üzere, yasadışı ablukanın terörle mücadeleyle hiçbir ilgisi olmadığını, Katar’ın egemenliğini sınırlandırmayı amaçladığını” savunmuştu.

(Kaynak: Amerika'nın Sesi)