ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, '17 Aralık operasyonlarının arkasında ABD var' iddialarını 'temelsiz saldırı' olarak değerlendirdi.

Günlük basın toplantısında, kendisine yöneltilen, "Başbakan Erdoğan, yolsuzluk operasyonlarının ABD'de planlanıp uygulamaya konduğunu söyleyen sözler söyledi. Türk Hükümeti'ni yıkmak için sizin böyle bir girişiminiz oldu mu" sorusuna verdiği yanıtta, "Kesinlikle hayır. Bu saldırıyı temelsiz buluyoruz. Amerikalı yetkililer hakkındaki bu tür iddialara ilişkin kaygılarımızı Türk yetkililere ilettik, bunlar tamamen temelsiz" dedi.

İstanbul merkezli operasyon kapsamında devam eden soruşturmaları yakından izlediklerini belirten Harf, 'Basın özgürlüğü, yargı süreci, adalete etkin erişim gibi konulara ilişkin kaygılarımızı aylardır, yıllardır Türk hükümetine iletmekteyiz. Türkiye ile yakın bir ilişkimiz olduğunu söylemekten başka, bu konuda daha fazla bir yorum yapmayacağım. Uygun gördüğümüz zamanlarda bu konuları gündeme getirmeyi sürdüreceğiz. Bu, Türkiye'nin bir iç sorunu, biz izlemeyi sürdüreceğiz' diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, başka bir soruya verdiği yanıtta da, Türkiye'nin yargı sisteminde şeffaflık, zamanlılık ve adalet için en yüksek standartlara uymasını beklediklerini söyledi. (Hürriyet)