Amerika’da insan hakları gruplarının yoğun tepkisini çeken ve çok tartışılan Ulusal Savunma Yasası, yasaya karşı olduğunu bildiren ancak bu konuda veto yetkisini kullanmayan Başkan Barack Obama’nın yeni yıl arifesinde imzalamasıyla yürürlüğe giriyor.

HÜKÜMETE AŞIRI YETKİLER

Söz konusu yasa, eski Başkan Bush döneminde yürürlüğe konan 11 Eylül saldırıları sonrasında uygulamaya konan insan hakları ihlallerine imkân veren yasaların devamı niteliğinde. Amerikan yurttaşları dışındaki dünya vatandaşlarını hedefleyen yasanın, bazı sivil örgüt aktivistlerine göre, istendiği takdirde Amerikan hükümetine kendi vatandaşlarını da tutuklama ve işkence yapma yetkisi verdiği öne sürülüyor.

ABD VATANDAŞLARI DA POTANSİYEL TERÖR SUÇLUSU ŞÜPHELİSİ

İnsan hakları örgütlerinin bildirdiğine göre yeni yasayla, Amerikan hükümeti tehdit olarak gördüğü ya da kendisi aleyhine Twitter, Facebook gibi sosyal medya ortamlarında konuşanları terör suçlusu şüphesiyle tutuklayabilecek, işkence edebilecek ve askeri mahkemelerde yargılayabilecek. Ulusal Savunma Yasasının Süresiz Tutukluluk başlıklı maddesinin D bendinde terör şüphelileri herhangi bir kanıta ya da mahkeme kararına ihtiyaç duyulmaksızın ve avukat hakkından mahrum tutularak tutuklanabilecek ve işkence görebilecek. Daha önceleri Amerikan vatandaşlarını kapsamayan terör suçlularının tutuklanarak askeri mahkemelerde yargılanmasına izin veren yasanın kapsamının genişletilerek Amerikan vatandaşları için de uygulanabileceği ileri sürülmekte.

OBAMA DA BUSH’UN YOLUNDA İLERLİYOR

İnsan hakları örgütleri temel insan hakları anlaşmalarına ve Amerika’daki bireysel özgürlüklerin ruhuna aykırı olduğunu öne sürdükleri yasaya şiddetle karşı çıkıyorlar. Seçilmeden önce Guantanamo toplama kampını kaldıracağını ve Bush’un yarattığı terör şüphelilerinin askeri toplanma kamplarında yargısız ve suçunu bilmeden hapsedilmesine izin veren olağandışı hukuka son vereceğini vaat etmesine karşın bu konuda sözünü tutmayan Başkan Obama kendisini destekleyen kamuoyunda bu yasayı imzalayarak yeni bir hayal kırıklığına daha neden oldu.

Geçtiğimiz Cumartesi akşamı tatilde bulunduğu Hawai’de yaptığı açıklamada Başkan Obama “Şüpheli teröristlerin tutuklanması, sorgulanması ve yargılanmasını düzenleyen bazı maddeler konusunda ciddi çekincelerim olmasına rağmen bu yasayı imzaladım” dedi. Başkan Obama yasanın bütününü desteklemese de Beyaz Saray’la Kongre arasında yapılan görüşmeler sonucunda yasada sağlanan bazı iyileştirmelerin kaygılarının çoğunu giderdiğini ve kendisine terörle mücadele ve dış politika konularının yönetiminin ilkeleriyle uyumlu bir şekilde yönetilmesi konusunda gerekli serbestliği sunduğunu belirtti.

Amerikan sivil özgürlük grupları ise, özellikle yasanın denizaşırı ülkelerde askeri toplama kamplarına izin vermesi nedeniyle yasaya karşı çıkmaya devam ediyorlar.

HAK GRUPLARI AYAKLANDI

Sınırsız gözaltı süresiyle ilgili bir açıklama yapan ACLU (Amerikan Sivil Haklar Birliği) Direktörü Anthony Romero, "Başkan'ın bugünkü imzası mirasını lekeleyecek. Çünkü Obama insanların mahkemeye çıkarılmadan belirsiz sürede göz altında tutulmasının önünü açan kişi olarak bilinecek." dedi.

Romero, söz konusu yasanın özellikle hiçbir coğrafi sınır belirtmeden hazırlandığını vurgulayarak, "İnsanları her yerden ordu eliyle tutuklayabilirler. ACLU bununla dünyanın her yerinde, mahkemelerde, Kongre'de savaşacaktır" şeklinde konuştu.

Demokrat Haber