ABD'de, Göçmenlik Reformu'nun kabul edilmesi için yeni bir başlangıç yapan göçmen grupları ve reformu destekleyen sivil toplum kuruluşları, ülke genelinde gösteri ve yürüyüşler düzenleyerek, Washington'a mesaj gönderdi.

"Haysiyet ve Saygı Günü" adıyla New York, Chicago, Philadelphia ve Los Angeles başta olmak üzere 150'ye yakın şehrinde düzenlenen gösteri ve yürüyüşlerde, eski Başkan George W. Bush dönemi ve Başkan Barack Obama döneminde Beyaz Saray'ın büyük bir gayret içinde olmasına rağmen Kongre'ye takılan Göçmenlik Reformu'nun kabulü için Washington'daki siyasilerin dikkati çekilmeye çalışıldı.

Brooklyn'de Cadman Plaza'daki parkta toplanan binlerce New Yorklu, Göçmenlik Reformu kabul edilinceye kadar eylemlere devam edeceklerini dile getirdi.

Birçok siyasi ve sivil toplum liderinin katıldığı gösteride, ABD Temsilciler Meclisi Demokrat Parti milletvekili Nydia Velazquez de bir konuşma yaptı.

Konuşmacılar arasında adı yazmasına rağmen New York Senatörü Chuck Schumer'in, hükümetin kapanması nedeniyle gösteriye katılmadığı belirtildi.

New York belediye başkanı adayı Bill de Blasio ile bağımsız aday Adolfo Carrion de parkta toplanan kalabalığa seslenerek büyük alkış topladılar.

Gösterilere destek veren New York Arap Amerikan Birliği İcra Direktörü Linda Sarsour, Kongre'nin göçmenlik reformunu kabul etmesinin zamanının geldiğini ve artık daha fazla beklenemeyeceğini bildirdi.

Çok sayıda kişinin sınır dışı edildiğini belirten Sarsour; "Yüzlerce şehirde aynı anda Göçmenlik Reformu için gösteri ve yürüyüş yaparak, yeniden harekete geçiyoruz. Kongre'ye Göçmenlik Reformu'nun kabul edilme zamanının geldiği mesajını gönderiyoruz ve bu nedenle buraya geldik" dedi.

11 milyon kişinin vatandaşlık hakkı bulunduğunu söyleyen Sarsour, 2014 seçiminden önce reformunun geçirilmesi gerektiğine inandığını kaydetti.

Geçen temmuz ayında, ulusal diyalogla iki partinin de desteğini alarak Senato'dan geçen Göçmenlik Kanunu'nu, Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner'in oylamaya sunmaması, 12 milyona yakın yasa dışı göçmenin umutlarının suya düşmesine neden olmuştu.

Göçmenlik Reformu'nun kabul edilmesi halinde, ABD'de büyüyen bazı göçmen öğrencilerin geçici olarak yasal statüye kavuşmaları sağlanacak, üniversiteye devam etmeleri veya askeri hizmet yapmaları durumunda, daimi yasal statüye hak kazanarak, Amerikan vatandaşı olmalarının önü açılacaktı. (Cnn Türk)