ABD’de dinleme skandalı tartışmalarının merkezinde yer alan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) gizli e-posta yazışmalarını şifreleyen kriptoları kırarak üçüncü ülkelerin mahrem bilgilerine ulaştığı iddia edildi.

G-20 Zirvesi nedeniyle Rusya’da bulunan Brezilya Devlet Başkanı Dilma Roussef, kendinin dinlendiği iddiaları üzerine ABD Başkanı Barack Obama’dan açıklama talep etti:

“Bence demokratik bir ülkeyi gizlice dinleyerek casusluk yapmak çok ciddi bir konu. Demokratik bir ülkeye karşı bunu nasıl yapabilirler anlayabilmiş değilim.”

Rusya’nın sığınma hakkı tanıdığı Amerikalı eski ajan Edward Snowden’ın ifşa ettiği bilgilere göre İngiliz gizli servisi ile ortak çalışan Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın gizli mahkeme kararları çıkarttığı, ve elektronik ürünlerin şifreleme sistemini kırdığı ortaya çıktı.

İddiaların İngiliz ve Amerikan basınında yayınlanmasının ardından bir açıklama yapan skandalın merkezindeki Ulusal Güvenlik Ajansı, Snowden’ın açıklamalarının ülkenin ulusal güvenliğine zarar verdiğini vurguladı. (euronews)