ABD'de, Ferguson kentinde 18 yaşındaki silahsız siyah genç Michael Brown'ı öldüren polis memuru Darren Wilson'ın yargılanmasına gerek olmadığına hükmedilmesine yönelik protestolar sürerken, ABD yargısından başka bir olayla ilgili benzer bir karar daha çıktı. Mahkeme kararını protesto eden ABD'liler sokaklara döküldü, yolları kapattı, yerlere yatarak ölü taklidi yaptı.

New York kentinde, gözaltına alındığı sırada boğazının sıkılması sonucu hayatını kaybettiği ileri sürülen Eric Garner'la ilgili soruşturmada jüri, olayda sorumluluğu bulunduğu iddia edilen polisin yargılanmasına gerek olmadığı kararına vardı. Verilen karar tepkilere neden olurken, ABD Adalet Bakanı Eric Holder, bakanlığının Eric Garner'ın ölümüyle ilgili, "bağımsız, kapsamlı, adil ve hızlı" bir vatandaşlık hakları soruşturması başlatacağını duyurdu.

New York'un Staten Island bölgesinde 17 Temmuz'da meydana gelen olayda, altı çocuk babası Garner (43), kaçak sigara sattığı gerekçesiyle gözaltına alınmaya çalışılmıştı. Bir grup polis tarafından boğazı sıkılarak yere yatırılan astım hastası Garner, uzun süre hareketsiz şekilde yerde yattıktan sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. Amatör video kaydındaki görüntülerde Garner'ın, boğazını sıkarak kelepçe takıp gözaltına almaya çalışan polislere ölümünden hemen önce, nefes alamadığını söylediği yer almıştı. 

OBAMA: BU SORUNU ÇÖZECEĞİM

Video, ülke çapında öfke yaratmış ve sert bir şekilde eleştirilmişti. Fakat görüntülerin jüri tarafından kanıt olarak kabul edilmediği öğrenildi.

Ailenin avukatı Jonathon Moore, jürinin görüntüleri delil kabul etmemesini şaşkınlıkla karşıladığını söyledi. ABD Başkanı Barack Obama, "Azınlık toplumlarının hukukun kendilerine adil bir şekilde yaklaşmadığından endişelendikleri" yorumunda bulundu.
Obama, "Bu ülkede birine hukuk çerçevesinde eşit davranılmıyorsa, bu bir soruna işaret eder ve benim görevim bu sorunu çözmektir" dedi.