Marvin Wilson adlı mahkûm Kasım 1992'de bir polis muhbirini öldürmekten suçlu bulunarak idam cezasına çarptırılmıştı. Yüksek Mahkeme mahkûmun avukatının Wilson'un idamının durdurulması için yaptığı son girişimi de infazdan birkaç saat önce geri çevirdi. 54 yaşındaki Wilson'un cezası zehirli iğneyle infaz edildi.

Wilson'ın avukatı itiraz başvurusunda, "müvekkilinin 2004 yılında yapılan bir zekâ testinde 61 olarak belirlenen zeka seviyesinin idam cezasının verilmesine yeterli olarak kabul edilen 70'in altında olduğuna" dikkat çekmişti. ABD'de zekâ testi sonucu 70'in altında olanlar "zeka geriliğine sahip" kabul ediliyor.

Wilson'ın avukatı Lee Kovarsky Yüksek Mahkeme'de müvekkilinin ifade ve matematik yeteneğinin hiçbir zaman ilkokul seviyesinin üstüne çıkmadığını, okuma ve yazma becerisinin de ilkokul ikinci sınıf seviyesinde olduğunu kaydetmişti.

“TEST SONUCU HATALI”
Savcılıksa buna karşılık Wilson'ın uyuşturucu satıcılığı yapmasının ve cinayeti işleme şeklinin zekâ seviyesinin iddia edilenden daha ileri seviyede olduğuna delalet ettiğini savunmuştu. Savcılık ayrıca iddia edilen zihinsel yetersizliğin daha sonraki yıllarda yapılan diğer test ve değerlendirmelerle desteklenmediğini” ve 2004 yılına ait test sonucunun hatalı olduğunu iddia etmişti.

Wilson, Texas eyaletinde bu yıl içinde cezası infaz edilen yedinci idam mahkûmu oldu. Texas eyaletinde gelecek aylarda cezaları infaz edilmeyi bekleyen 9 idam mahkûmu daha bulunuyor.
©Deutsche Welle Türkçe