Ukrayna'da Bağımsızlık Meydanı'nda yapılan geceyarısı baskını sonrası sokaklar şimdilik sakin. Ama Kiev yönetimi uluslalarası arenada köşeye sıkışmış durumda. ABD yönetimi Ukrayna'ya yaptırım seçeneğini gözden geçirdiğini duyurdu.

Dünya Bülteni'nde yer alan habere göre; Kanada'dan sonra ABD de Ukrayna'da göstericilere şiddet uyguladığı gerekçesiyle Kiev yönetimi mensuplarına giriş yasağı ve başka bazı yaptırımlar getirmeye hazırlanıyor. Rus basınında homurdanmalar var, fakat bu hamlenin muhalefet üyelerini de kapsayacağı yönündeki yorumlar Rus tarafındaki bu huzursuzluğu dengeleyecek gibi.

ABD’den yapılan açıklamaya göre göstericilere yönelik müdahaleler sona ermezse, Ukraynalı resmi görevlilerin vizeleri kabul edilmeyecek ve ABD’deki malvarlıkları dondurulacak.

Öte yandan, Ukrayna Parlamentosunda (Verhovna Rada), dünden bu yana süren ve hükümet karşıtı gösterilerde gözaltına alınan ya da tutuklu bulunanlar için genel af getiren yasa, 232 parlamenterin oyuyla kabul edildi. Yasa, işgal edilen tüm kamu binalarının ve meydanların boşaltılması şartıyla tutuklular, gözaltındakiler ya da hakkında mahkumiyet kararı bulunanların serbest kalmasını öngörüyor.

Muhalefetteki Svoboda (Özgürlük) Partisi Lideri Oleg Tyagnibok, meclis oturumunun kapanmasının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, meydanın boşalmayacağını söyledi.

Ukrayna 19 Ocak’taki gösteriler sonrasında önceki sabah Başbakan Mikola Azarov istifasını sunmuş, muhalefetin talebi üzerine 16 Ocak’ta kabul edilen yasalar iptal edilmişti. İki günden bu yana mecliste af yasası ile ilgili anlaşma sağlanamamış ve dün gece geç saatlere kadar süren görüşmeler sonrası, yasal düzenlemeyle muhalefetin göstericiler için af talebi gerçekleşmiş oldu.