İngiliz Guardian gazetesi bugün eski CIA ajanı Edward Snowden’ın sızdırdığı iddia edilen yeni belgeleri yayınladı.

Gazetenin yayınladığı belgelerde ABD’nin 38 ülkenin ABD’deki büyükelçilik ve misyonu gizlice dinlediği bilgisi yer alıyor.

Belgelerde Türkiye Büyükelçiliğinin de dinlendiği yazıyor.

Belgelerde dinlenen büyükelçilik ve misyonlardan ‘hedef’ diye bahsediliyor.

Guardian, 2010 tarihli belgede dinlenen ülkeler listesinde Fransa, İtalya, Yunanistan gibi Avrupa ülkelerinin; bazı hassas ve ABD’yle ilişkisi kötü Orta Doğu ülkelerinin; Japonya, Meksika, Güney Kore, Hindistan ve Türkiye gibi ABD’yle iyi ilişkileri olan ülkelerin ve Avrupa Birliği’nin bulunduğunu yazıyor.

Haberde dinlemelerin farklı yöntemlerle yapıldığı, 2007 tarihli bir belgeye göre Avrupa Birliği’nin Washington’daki ofisinin buradaki bir fax cihazı içine yerleştirilen ‘böcekle’ gerçekleştirildiği yazıyor.

AB'DEN TEPKİ

Alman Der Spiegel dergisi de son sayısında ABD’nin sınırları içindeki AB ofislerini dinlediği yönündeki bir habere yer vermişti.

Bu haber üzerine Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Amerika Birleşik Devletleri'nin Avrupa Birliği'nin ofislerini dinlediği iddialarıyla ilgili olarak Amerikan Yönetimi'nden açıklama istemişti.

Schulz iddiaların doğru çıkmasının AB-ABD ilişkilerinde "ciddi etkisi" olacağını söylemişti.

Fransa ve Almanya tarafından yapılan açıklamalarda da benzer kaygılar dile getirilmiş ve iddianın doğru çıkmasının AB-ABD ilişkilerini zedeleyebileceği belirtilmişti.

Almanya Adalet Bakanı Sabine Leutheusser “Kullanılan yöntem Soğuk Savaş sırasında düşmanlarımızın kullandığı yönteme benziyor” diyerek tepkisini dile getirmişti.

Amerikan yönetiminden henüz konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı.

SNOWDEN'IN İDDİALARI

Bir süre CIA ve Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) için çalışan Snowden, Ekvador'dan sığınma istemişti.

Edward Snowden'ın sızdırdığı belgeler, Amerikan istihbarat örgütlerinin Prizma adı verilen bir program çerçevesinde dokuz internet şirketinin veri tabanlarına girdiğini ve internet üzerinden gönderilen tüm postaları, yapılan sohbetleri, internet telefonu aracılığıyla yapılan görüşmeleri, görüşmeyi yapan kişilerin isimlerini, bulundukları yeri ve diğer ayrıntıları izlediğini ortaya çıkarmıştı.

Snowden, Ulusal Güvenlik Kurumu'nun Hong Kong'da ve Çin'de bazı kurumları hedef aldığını da iddia etti.

Snowden'a göre, Kurum'un hedefleri arasında Hong Kong'daki Çin Üniversitesi, kamu görevlileri ve öğrenciler vardı.

Edward Snowden, Ulusal Güvenlik Kurumu'nun küresel olarak 61 bin dinleme operasyonu düzenlediğini de savundu.

Hükümet yetkilileri ise uygulamalarını ve kullandıkları sistemi savunarak telefon dinleme ve internetteki faaliyetleri izlemenin onlarca terör komplosunu engellediğini savunuyor. (BBCTÜRKÇE)