ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, eş başkanlar dahil dokuz HDP’li vekilin tutuklanmasından ve internet erişiminde yaşanan sorunlardan derin kaygı duyduklarını söyledi. 

Eş genel başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş dahil HDP’li 12 vekil, sabaha karşı evlerine yapılan polis baskınıyla gözaltına alınmış; Demirtaş ve Yüksekdağ’la birlikte HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, Şırnak milletvekilleri Leyla Birlik ve Selma Irmak, Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Şırnak Milletvekili Ferhat Encü ve Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan tutuklanmış, Diyarbakır milletvekili Ziya Pir, İmam Taşçıer ve Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

"TÜRKİYE'NİN DEMOKRASİ VE EKONOMİK REFAHI BALTALANIYOR"

Türk hükümetinin HDP’lilere yönelik girişimlerinin ve internet erişimini engellemesinin ABD’de derin kaygı uyandırdığını belirten Kirby, ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Antony Blinken’in Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın ile yaptığı görüşmesinde bu kaygıları dile getirdiğini aktardı.

Kirby şöyle devam etti: “Kendisi Türk yetkililere, demokrasilerde seçilmiş temsilcilere karşı hukuki bir işlem yapılırsa, bunun halkın güvenini pekiştirici ve hukukun üstünlüğü çerçevesinde olması gerektiğini, internet erişimini yasaklamanın Türkiye’nin demokrasisini ve ekonomik refahını baltaladığını açıklıkla iletti.” 

Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamaların da endişe yaratıcı olduğunu söyleyen Kirby, Türkiye’ye yaşanan gelişmelerin NATO ile ilişkilerinde nasıl bir etki yaratacağına dair soruyu şöyle yanıtladı: “Türkiye önemli bir NATO üyesi. Türkiye, diyaloğumuzu sürdüreceğimiz bir müttefikimiz, dostumuz ve ortağımızdır. Aramızdaki ilişkiyi güçlü tutmaya ve birlikte çalışmayı sürdüreceğiz.”

Kirby, Türkiye’de sağlıklı bir demokrasi olmasını önemsediklerini belirterek, “Bu nedenle endişelerimizi dile getiriyoruz. Fakat bunları Türkiye’nin NATO üyeliğiyle ilişkilendirmiyoruz” diye konuştu.