ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, son 12-18 saat aralığında TSK ile Kürt gruplar arasında çatışma yaşanmadığını ve bunu memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederek, "Türkiye ile Suriye Demokratik Güçleri arasında çatışma olması IŞİD'e karşı mücadeleye yarar sağlamaz" dedi.

Kirby, ABD'nin Türkiye ile YPG arasında arabuluculuk rolü üstlenmediğini de kaydetti.

Kirby, ABD Savunma Bakanlığı yetkililerinin Suriyeli Kürt grupları barındıran YPG'nin Fırat Nehri'nin doğusuna çekildikleri bilgisini verdiklerini de belirterek "Kürt güçler Fırat Nehri'nin doğusuna geçti. Türkiye'nin ne yapacağına ilişkin bir şey söyleyemem. Ancak, Türkiye'nin o bölgedeki harekatının planlandığı gibi sınırın belirli bir bölümünün korunması için yapıldığını gördük ve bunu oldukça yapıcı buluyoruz" dedi.

Kirby, Türkiye ile YPG arasında bir ateşkes anlaşması yapılıp yapılmadığını bilmediğini, ancak son saatlerde çatışma yaşanmamasını ABD'nin olumlu karşıladığını belirtti.

Kirby, 'ABD'nin Türkiye ile YPG arasında arabuluculuk yapıp yapmadığı' sorusunu da "Hayır. Bizim böyle bir rolümüz yok. İki tarafla da ayrı ayrı görüştük. Bizim isteklerimizi ve öncelikli amacımızın IŞİD ile mücadele etmek olduğunu anlattık. Ancak arabuluculuk gibi bir görevimiz yok" diye yanıtladı.