ABD’nin ‘terörle mücadele’ adı altında yaptığı İnsansız Hava Aracı (İHA) saldırılarındaki sivil kayıplarının altından da NSA parmağı çıktı. Ölüm listesindeki bireylere saldırıları cep telefonlarındaki Sim kartlarına odaklanarak yapan ABD ordusunun bu nedenle yüzlerce sivili katletmiş olabileceği iddia ediliyor.

The Intercept dergisi tarafından yayınlanan Glenn Greenwald, Laura Poitras ve Jeremy Scahill imzalı bir haberde, Amerika Birleşik Devletleri’ne ait İHA’ların yaptığı bombardımanların çoğu Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA)’nın topladığı bilgilere dayanılarak yapılıyor. Buna göre, teknik takipler ile alınan istihbaratlar sonucu yapılan bombardımanlarda yüzlerce masum sivil hayatını kaybetti. Bombalamalar öncesinde ise istihbaratı yerinde değerlendirecek kişilerin olmaması da dikkat çeken bir diğer nokta.

SİM KART BİLGİLERİNE GÖRE BOMBARDIMAN EMRİ VERİLİYOR

Derginin haberinde, istihbaratların birçoğunun NSA’nın cep telefonlarındaki Sim kartları üzerinden yaptığı teknik takiplere dayandığı ve bunlar üzerinden CIA veya ABD ordusunun ‘öldürmek’ için harekete geçtiğine yer verildi. Dergi, ABD İHA’larında görev yapan eski uzmanlara dayandırdığı bilgilerde de, bu infaz biçiminin şimdiye kadar Yemen, Somali, Pakistan ve Afganistan’da kullanıldığını belirtti. ABD’nin Afganistan’da birçok ajanı ve askeri görevlisi bulunmasına rağmen, yaptığı İHA saldırılarının çoğunluğu NSA’nın ‘Sigint’ adlı telefon takip sisteminden alınan bilgilere dayanıyor.

SİVİL ÖLDÜRME RİSKİ 10 KAT DAHA FAZLA

ABD’de sadece Barack Obama’nın görevde olduğu 2009 yılı başından bu yana İHA saldırılarında öldürülenlerin sayısı 2 bin 400’ü geçiyor. Bağımsız kaynakların tahminlerine göre, öldürülenler arasında yalnızca Pakistan, Yemen ve Somali’li 273 sivil bulunuyordu.

The Intercept’in haberinde, ABD’li bir askeri danışmanın verdiği bilgilere de yer verildi. İsmi açıklanmayan danışmana göre, İHA saldırılarında sivillerin hedef olma riski, pilotlarca kullanılan uçaklardan yapılan saldırılara oranla 10 kat daha fazla.

SİM KART KİMDEYSE O ÖLDÜRÜLÜYOR

Uzmanlara göre, ABD’nin insansız hava aracı saldırılarındaki sivil katliamlarının en önemli nedeni NSA’nın cep telefonlarındaki Sim kartına odaklı olarak istihbarat toplaması. ABD’nin hedefindeki örgüt liderlerinin Sim kartlarını değiştirmeleri, kimisinin onlarca Sim kartı kullanması gibi nedenlerle, takipte olan Sim kartı her zaman hedeflenen kişide bulunmuyor.

Uzmanlar, ABD’nin ‘imha edilecekler’ listesindeki birçok kişinin Sim kartı takibiyle bombalamaların hedef olduklarını bilmediğini ve bu nedenle de kartlarını ailelerine ve ya arkadaşlarını bıraktığını düşünüyor. Özellikle Taliban’a bağlı liderlerin ise, kimi toplantılarında Sim kartlarını bir torbaya koyarak karıştırdıkları ve her liderin bu torbadan bir kart seçerek yoluna devam ettiği iddia ediliyor. Bu şekilde, aslında ABD’nin ‘ölüm listesinde’ olmayan kişiler, listedekilerin yerine ölüyor.

The Intercept dergisine bilgi veren istihbarat görevlilerinin çoğu da, hedefteki örgüt liderlerinin yakınlarında bulunan bir çok sivilin hayatını kaybettiğini tespit ettiklerini söylemiş.

“İNSANLARI DEĞİL, TELEFONLARI VURUYORUZ”

Dergiye konuşan eski istihbaratçılardan biri de İHA saldırıları ile ilgili olarak, “Biz insanları değil, onların telefonlarını vuruyoruz. Bunu yaparken de, füzenin diğer ucundaki kişinin gerçekten ‘kötü’ dediğimiz kişi olması umuduyla yapıyoruz” sözlerini sarf ediyor.

ABD’ye ait İHA’ların Pakistan ve Afganistan başta olmak üzere Müslüman ülkelerde El Kaide ve Taliban gibi örgüt liderlerine yaptığı saldırı izinleri bizzat Başkan Obama tarafından veriliyor. Bu izinler 60 gün geçerli ve ‘ihtiyaç’ halinde bir daha uzatılabiliyor.

The Intercept haberinde, “saldırı emrini verenler sivillerin de vurulabileceği ihtimaline rağmen saldırıya onay veriyorlar. Çünkü bu fırsat bir daha ellerine geçmeyebilir” sözlerine de yer verildi.

ABD Başkanı Barack Obama, geçtiğimiz Mayıs ayında yaptığı bir açıklamada, bombardıman emirlerinin ‘gerçeğe en yakın’ oranda güvenli olması durumunda verildiğini iddia etmişti. Derginin yazarları Greenwald ve Scahill’e göre ise, NSA ait verilerin kullanılması nedeniyle İHA saldırılarındaki durum Obama’nın söylediklerinin tam tersi bir duruma işaret ediyor. (ANF)