Suriye’de 21 Ağustos 2013′te düzenlenen sarin gazı saldırısının, bizzat Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bilgisi dahilinde Türkiye tarafından yaptırıldığı ileri sürülmüştü.

(İlgili haber: Erdoğan'ın bilgisi dahilinde Suriye'de kimyasal kullanıldı iddiası )

Seymour Hersh’ün Türkiye hakkındaki haberinde dikkat çeken bir iddia da, Türk yetkililerin Amerikan istihbaratı tarafından dinlendiği ve ‘Şam’daki saldırının arkasında Türkiye’nin bulunduğunun‘ da bu dinlemeler üzerinden ‘kanıtlandığı‘ yönünde.

İddiaya göre, yetkililer arasında saldırıdan hemen sonra yapılan konuşmalarda ‘keyif hakimdi‘.

‘OLAĞANÜSTÜ BİR DURUM PLANLADILAR’

Hersh, “21 Ağustos’ta düzenlenen saldırıya ilişkin telefon dinlemeleri ve diğer veriler toplandıkça, istihbarat camiası şüphelerini destekleyecek kanıtlar gördü” diye yazdı. Hersh’e konuşan eski bir istihbarat yetkilisi, “Bunun, Obama’nın kırmızı çizgiyi aşması için Erdoğan’ın adamları tarafından planlanan gizli bir eylem olduğunu artık biliyoruz. BM yetkilileri daha önceki gaz kullanımlarını araştırmak için 18 Ağustos’ta Şam’a gittiğinde kentte ya da dışında bir gaz saldırısı düzenlemek için durumu tırmandırmak zorundaydılar” dedi.

Yetkili, Türkiye’nin ‘olağanüstü‘ bir durum planladığını ve istihbarata göre ‘sarini hem tedarik edip hem de kullanımı konusunda eğitim verdiğini‘ söyledi.

‘TÜRK YETKİLİLER ÇOK KEYİFLİYDİ’

Hersh makalesinin bu noktasında, şu çarpıcı ifadeleri kullandı: “Bu değerlendirmeye yönelik desteğin büyük kısmı, büyük kısmı Türklerin kendilerinden, saldırının hemen sonrasında dinlenen konuşmalardan geldi. Öncelikli kanıtlar, Türklerin saldırıdan sonra çeşitli dinlemelerdeki keyifli ve sırt sıvazlar gibi görünen halleriydi. Operasyonlar planlama aşamasında her zaman son derece gizli tutulur fakat övünme noktasına gelindiğinde, operasyonu düzenleyenler başarıdan pay kazanabilmek için kendilerini tutamaz.“ (Diken.com.tr)

İlgili iddiaların İngilizce orjinali burada yayınlandı:

http://www.lrb.co.uk/2014/04/06/seymour-m-hersh/the-red-line-and-the-rat-line