Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) Suriye'nin güneyindeki ABD'li birliklerin kontrol ettiği Tanf yakınında savaşan 180 kişilik bir grubu lağvettiği belirtildi.

Uzmanlar, ABD'nin ÖSO'ya desteği kestiğini ve sadece Demokratik Suriye Güçleri'yle (DSG) işbirliği yaptığını ifade etti.

Sputnik'e konuşan Suriyeli askeri uzman Hüssam Şuayip, ABD'nin ÖSO'ya verilen desteklerin boşa çıkması nedeniyle hayal kırıklığı yaşadığını belirtti.

'ABD ÖSO ÜZERİNDEN ULUSLARARASI KARARLARI BOZMAYA ÇALIŞACAK'

Şuayip, "IŞİD ve diğer örgütlerin tüm cephelerde kayıp yaşadığını, Suriye ordusunun da kendinden emin bir şekilde taarruza geçtiğini görüyoruz. Bu nedenle, ABD'nin sahada yeni bir araca ihtiyacı var" dedi.

Şuayip, Washington'un DSG'yi Suriye'deki tek müttefik olarak belirlediğini açıkladı. 

Bu arada Şuayip'e göre ABD'nin ÖSO kararı terörle mücadeleyle ilişkili değil. ÖSO üzerinden yeni bir gerilim dalgası yaratmak isteyen ABD yönetimi, Cenevre, Astana ve Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ndeki anlaşmaları bozma amacı taşıyor.

'ABD, DSG'Yİ, ÖRGÜTÜ SURİYE'Yİ BÖLEBİLECEK GÜÇ OLARAK GÖRDÜĞÜ İÇİN TERCİH ETTİ'

Öte yandan Şuayip, ABD'nin DSG'yi tek müttefik olarak belirlemesinin nedenlerini anlattı.

Suriyeli uzman, "Kürtlerle bağlantılı olmalarının yanı sıra, DSG kendisini laik bir oluşum olarak tanıtıyor, Suriye hükümetine karşı çıkıyor ve Suriye'nin kuzeyini kontrol altına alıp ülkeyi bölebilecek güce sahipler. Ayrıca DSG, Rakka'da olduğu gibi IŞİD'in yerini alabileceğini kanıtladı" diye konuştu.   

KAYNAK: Sputnik