Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) kimyasal silah yapıp Irak ve Suriye’de kullandığı öne sürüldü.

Amerikalı bir yetkili BBC’ye, Irak-Suriye sınırının her iki tarafında IŞİD’in hardal gazı kullandığı en az dört vaka tespit ettiklerini söyledi.

ABD, IŞİD’in bu silahların yapımından sorumlu bir biriminin olduğunu düşünüyor.

Amerikalı yetkili, IŞİD için “Hardal kullanıyorlar. Kullandıklarını biliyoruz” dedi.

Bu yetkiliye göre, hardal toz halinde kullanılıyor ve havan mermisi gibi geleneksel patlayıcıları yerleştiriliyor.

Bu mermiler patlayınca hardal tozu, saldırıya maruz kalanların vücutlarında kabarmalara yol açıyor.

ÜÇ OLASILIK

Amerikalı yetkili, istihbarat servislerinin IŞİD’in bu ölümcül silahlara nasıl ulaştığına dair üç olasılık üzerinde durduklarını aktardı.

‘İstihjbarat örgütleri için en mantıklı yol IŞİD’in bu silahları kendisinin üretmesi” diyen yetkili “Halen aktif olan küçük bir kimyasal silah araştırma birimlerinin olduğunu düşünüyoruz. Bunu geliştirmeye çalışıyorlar” diye konuştu.

Bir başka alternatif teori de IŞİD’in Irak ve Suriye’de kimyasal silah stokları bulmuş olması.

Ancak bu yetkili IŞİD’in Irak’ta kimyasal silah bulmuş olmasının çok olası olmadığını belirterek ‘Kimyasal silah olsaydı, ABD ordusu Irak’ta kaldığı 10 yılda bulurdu” dedi.

Bu yetkiliye göre Suriye rejiminin 2013’te ABD’nin hava saldırısı tehdidi üzerine kimyasal silah stoklarını BM’ye teslim ettiğini belirterek IŞİD’in bu tarihten önce Suriye’de kimyasal silah ele geçirmiş olamayacağını belirtiyor ve “En olası teori herkese açık bilgileri kullanarak kendilerinin üretiyor olmaları. Hardal gazı üretimi zor bir kimyasal değil” diye konuştu. (BBC Türkçe)