Sünni, Şii ve Kürtler federasyonlara bölünür. Militanlar Bağdat’ı ele geçirirse İslam devleti kurulur. Uzun süreli iç savaş çıkar. Irak, 2013 öncesine döner.

Akşam'dan Mahmut Gürer'in haberine göre; Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Irak’ta ilerleyişi sürerken, ABD Kongresi Araştırmalar Merkezi tarafından hazırlanan raporda, ülkenin geleceği masaya yatırıldı. 17 sayfalık rapora imza atan uzmanlar dört farklı senaryo çizdi:

1- BAĞDAT DÜŞERSE: Maliki hükümetinin devrilmesine ve IŞİD'in uzun süredir hayal ettiği İslam devleti kurma girişiminde bulunmasına neden olabilir. Bağdat'ın tamamen işgal edilmesi pek mümkün görünmese de, kentin bir bölümünün ele geçirilmesi ya da kentte kuşatma yaşanması daha büyük olasılık olarak değerlendiriliyor. Bağdat'ın özellikle batı ve kuzey kesimlerinde Sünni nüfus yoğunluklu olarak yaşıyor. Böyle bir durumun yaşanması İran'ın bölgeye müdahale etmesiyle sonuçlanabilir.

2- IRAK’IN BÖLÜNMESİ: IŞİD'in Bağdat'ı ele geçirme konusunda başarısız olmasına karşın, Merkezi hükümete bağlı güçler ile Maliki'nin destekçilerinin örgütü püskürtememesi durumunda ayrışma ortaya çıkabilir. Sünni, Şii ve Kürtler gibi ana unsurlar kendi bölgelerinde federasyon ve askeri yapılar oluşturabilir.

3- UZUN SÜRELİ İÇ SAVAŞ: Irak'ta IŞID kaynaklı mevcut durumun devam etmesi durumunda, Kürt Bölgesel Yönetimi, Sünni aşiretleri ve Maliki Hükümeti ile Şii milis destekçilerinin etkilerini artırmak için, kendilerine bağlı ait askeri unsurları kullanarak, uzun süreli iç savaşa neden olabilecek güç mücadelesi yapabilirler.

4- 2013 ÖNCESİNE DÖNÜŞ: Irak Hükümeti; ordunun, Şii militanlarının, dış aktörlerin ve IŞİD'e karşı duran Sünni unsurların yardımıyla, örgütü geri püskürterek kaybettiği alanları geri kazanabilir. Bu Sünniler ile Şiiler arasındaki mevcut krizi yumuşatır ancak uzun soluklu bir çözümü beraberinde getirmez.