ABD Kongresi, Başkan Barack Obama’nın 11 Eylül saldırılarında yaşamlarını yitirenlerin yakınlarına Suudi Arabistan aleyhine dava açma hakkı tanıyan yasa tasarısını veto etmesinin ardından yaptığı oylamada çoğunlukla yasa tasarısına onay verdi.

Böylece söz konusu yasa tasarısı yasa haline dönüşmüş oldu.

Bu, Obama’nın Başkanlık dönemi boyunca ilk yok sayılan vetosu oldu.

Temsilciler Meclisi’nde yapılan oylamada veto aleyhine 348 oy çıkarken, Obama’nın vetosuna destek verenlerin sayısı ise sadece 78 oldu.

Senato’da ise veto, 97’ye 1 gibi ezici bir çoğunlukla reddedildi.

Oylamanın sonucu Obama ve Amerika’nın Arap dünyasındaki en uzun süreli müttefiki Suudi Arabistan’a karşı darbe olarak yorumlandı.

Obama’nın daha önceki 11 vetosu yürürlükte kalmıştı.

KİM NE DEDİ?

Obama CNN'e yaptığı açıklamada "Tehlikeli bir emsal ve bazen neden zor olanı yapmanız gerektiğinin bir örneği. Ve açıkçası Kongre'nin zor olanı yapmasını dilerdim. Bir seçim öncesi 11 eylül kurbanlarının ailelerine karşı oy verir görünmek zor bir iş. Ama aynı zamanda doğru olanı" dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü John Earnest oylamanın "ABD Senatosu'nun onyıllardır yaptığı en utandırıcı şey" olarak tanımladı.

CIA Direktörü John Brennan da oylamanın ulusal güvenliğe "ciddi etkileri" olacağını söyledi ve "Olumsuz tarafları potansiyel olarak büyük" dedi.

Senato’daki en yüksek üçüncü Demokrat yetkili Senatör Charles Schumer ise, “Bir Başkan’ın vetosunu ters çevirmek genelde hafife aldığımız bir şery değil, fakat bu durumda 11 Eylül saldırıları kurbanlarının aileleri için adaleti aramak önemliydi, bu biraz diplomatik sorunlara yol açacak olsa da” dedi.

Kaynak: BBC Türkçe – Amerika'nın Sesi