ABD, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun, "Filistin devletine asla izin vermeyeceği" sözlerinin ardından İsrail politikasını yeniden gözden geçireceğini açıkladı.

ABD'nin İsrail'e karşı uluslararası alanda ve Birleşmiş Milletler'de (BM) izlediği koşulsuz destek politikasını değiştirmesi durumunda, İsrail, Filistin topraklarında gerçekleştiği yerleşimler nedeniyle BM Güvenlik konseyinden çıkacak bir kınama yada yaptırım tasarısı ile karşı karşıya kalabilecek.

CNN Türk’te yer alan habere göre; ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Washington'da düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin "iki egemen devletli çözüm" görüşünü savunduğunu ancak İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun bu konuda verdiği sözleri yerine getirmediğini söyledi.

ABD'nin bölgede en iyi çözümün iki devletli çözüm olduğu görüşünü vurgulayan Psaki, "Başbakan Netanyahu, üç gün önce de başbakandı. Öyle sözler söyledi ki biz kesinlikle göz ardı etmedik. Bizim iki devletli çözüm konusundaki tavrımız belli, ama kendisi birkaç gün önce bu konudaki görüşünü değiştirmiş görünüyor" dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest de yaptığı açıklamada, ABD'nin İsrail politikasını yeniden gözden geçireceğini belirtti.

Earnest, "ABD,  bölgede en iyi çözümün iki devletli çözüm olduğunu düşünmektedir. Müttefikimiz şimdi artık bu çözümün kendisini bağlamadığını söylemektedir. Bu durumda biz de BM Güvenlik Konseyi'ndeki pozisyonumuzu gözden geçirmek zorundayız, nitekim şu andan itibaren atacağımız adım bu yönde olacak" dedi.

BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinden biri ve alınan kararları veto etme yetkisi olan ABD, insan hakları ihlalleri ve Filistin topraklarını işgal etme konularında şimdiye kadar koşulsuz olarak İsrail'i desteklemişti.

ABD'nin İsrail'e karşı izlediği politikayı yeniden gözden geçirmesinin İsrail aleyhine işlemesi durumunda, İsrail başta Filistin topraklarındaki yerleşimler olmak üzere, BM Güvenlik Konseyi'nden çıkabilecek kınama yada yaptırım tasarısı ile karşı karşıya kalabilecek.