ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularına yanıt verdi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Ankara ziyareti sırasında YPG’nin Fırat’ın doğusuna çekilmemesi durumunda ABD’nin desteğini alamayacaklarını söylediğinin hatırlatılması üzerine Trudeau şunları söyledi:

“SÖZLERİNE BAĞLI KALMALARINI BEKLİYORUZ”

“Kürt komutanlar, IŞİD’den kurtardıkları alanları yerel halka bırakacaklarına dair söz verdiler. Onların bu sözlere bağlı kalmalarını bekliyoruz. IŞİD’den kurtarılan alanların kontrolü yerel halkta olmalı.”

BIDEN ZİYARETİ

Biden’ın ziyaretine ilişkin Trudeau, “Başkan Yardımcısı Biden’ın ziyareti bizim Türkiye’yi sadece NATO’da önemli bir müttefik olarak gördüğümüzü değil aynı zamanda Türkiye’nin IŞİD’e karşı verilen mücadelede önemli olduğunu çok iyi ortaya koyuyor” diye konuştu.

Trudeau, ABD’nin Türkiye ile ilişkilerini yeniden onarma çabasına yönelik söylemi kabul etmeyeceklerini vurgulayarak, “Yeniden inşa edilmesi gereken bir ilişki olduğunu kabul etmiyorum. Bizim Türkiye ile bağımız, NATO üzerinden müttefikliğimiz zaten çok güçlü” dedi.

GÜLEN’İN İADESİ TALEBİ

Trudeau, Fethullah Gülen’in iade edilmesine ilişkin, Türkiye tarafının teslim ettiği materyalleri analiz etmeyi sürdürdüklerini belirtti.

Trudeau, bu süreçte Türkiyeli muhataplarıyla çalışmayı sürdüreceklerini ifade etti.

Aralarında iade anlaşması bulunan bir ülkenin bir kişinin iade edilmesi talebinde bulunduğunda, ABD’nin kendi yasaları gereği, bu kişiyi en azından gözaltına almak veya bu kişiye ülkeyi terk edemeyeceğini söylemek zorunda olup olmadıklarının sorulması üzerine Trudeau, “Bunun iade talebinin bir parçası olabileceğini düşünüyorum. Ancak bu konuda (Gülen’in iadesi) herhangi bir karar verilip verilmediğine dair bilgim yok” dedi.