ABD Başkanı Barack Obama, Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) başkent Bağdat’a dayandığı Irak’a asker göndermeyi düşünmediklerini yinelerken, Amerikan yönetimi, sadece Irak değil Suriye’deki IŞİD hedeflerinin de vurulacağı ‘acil bir sınırlı hava harekâtı’ üzerinde harıl harıl çalışıldığını basına ‘sızdırdı.’

The Guardian’a konuşan iki Beyaz Saray yetkilisi, hava saldırısı için hazırlıklara başlandığını ve Suriye’yle Irak’taki IŞİD bölgelerine hava kuvvetleriyle ya da donanma uçaklarıyla askeri harekat düzenleneceğini söyledi. İnsansız hava araçları da seçenekler arasında yer alırken, diğer iki ihtimalin daha muhtemel olduğu belirtildi.

Yetkililer kara harekâtı düşünülmediğini doğrularken, Obama’nın “Diğer tüm seçenekler masada” açıklamasında en kuvvetli ihtimalin bahsettikleri sınırlı hava saldırısı olduğuna, fakat tam anlamıyla kararın verilmediğine de dikkat çekti.

‘IŞİD’İ YETERİ KADAR İNCELEYEMEDİK’

Pentagon’dan bir yetkili ise bundan önce masada sadece Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı bir hava saldırısının hazırlığı bulunduğunu ve IŞİD’i yeteri kadar ‘yakından incelemediklerini’ itiraf etti.

Yetkili ayrıca Irak Başbakanı Nuri el Maliki’nin daha önce ABD’den IŞİD’e karşı hava saldırısı düzenlemesini istediğini, fakat bu talebin Obama tarafından reddedildiğini de doğruladı.

OBAMA AÇIK AÇIK SÖYLEMEDİ

Obama basın toplantısında Irak’a asker göndermeyi kesin bir dille dışlarken kurmaylarından diğer seçenekler üzerinde çalışmalarını istediğini ve birkaç gün içinde kararını vereceğini söyledi.

Obama şöyle konuştu: “Iraklılar mezhepsel ayrılıklarını ortadan kaldıracak bir siyasi plan ve ülkeyi yeniden birleştirecek uzun vadeli bir strateji ortaya koymadıkça ABD herhangi bir müdahaleye girişmeyecek.”