ABD'de yayımlanan Washington Post gazetesi, Amerikan istihbarat kuruluşu Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'nın dünya genelinde her gün yaklaşık beş milyar telefon konuşmasının nereden yapıldığını izlediğini bildirdi.

Gazeteye göre bu veriler, istihbarat servisinin, terörle mücadele faaliyetleri kapsamında kayıtlarında olan kişileri izlemesine yardımcı oluyor.

Dijital hakları savunan kurumlar "Dip tarama ağı izlemesi" adını verdikleri bu uygulamayı kınadı ve NSA'nın gizli izleme faaliyetlerinin sınırlandırılmasını istedi.

Washington Post'un bu haberi yazılım devi Microsoft'un NSA'nın kullanıcılarının bilgilerine sızmasını engellemek için daha fazla şifreleme yapacağı yolundaki açıklamasının hemen ertesine rastladı.

'EN BÜYÜK İZLEME PROGRAMI'

Gazetenin haberine göre Ulusal Güvenlik Kurumu, oluşturduğu dev bir veri tabanıyla yüz milyonlarca cep telefonunu izlemeye aldı. Örgüt bu şekilde, bu telefonların sahiplerinin hareketleri ve diğer kullanıcılarla ilişkileri hakkında bilgi sahibi oluyor.

Washington Post, bunun NSA'nın mahremiyet üzerindeki etkisi açısından daha önceki tüm projelerinden daha büyük olma potansiyeli bulunduğuna dikkat çekti.

Gazeteye göre istihbarat servisinin topladığı verilerin büyüklüğü 27 terabayta ulaşıyor. Bu verilere cep telefonu şirketlerine yerleştirilen izleme cihazlarıyla ulaşıldığı belirtiliyor.

Programa ilişkin bilgi, eski NSA çalışanı Edward Snowden tarafından sızdırıldı.

Snowden'ın daha önce sızdırdığı belgelerde ABD'nin birçok ülkede elçiliklerinde ya da müttefiki olan ülkelerin elçiliklerinde kurduğu istasyonlarda yıllardır Almanya Başbakanı Angela Merkel'in cep telefonu dâhil her türlü elektronik iletişimi izlemeye aldığı belirtiliyor.

Snowden, bu ifşaatlardan sonra Haziran'da Rusya'ya kaçmıştı. Rusya Temmuz 2014'e kadar Snowden'a geçici sığınma hakkı tanıdı. (BBC Türkçe)