ABD ile Küba arasında ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik çabalar, Guantanamo cezaevini de yeniden gündeme getirdi. Küba yönetimi, Guantanamo’nun kendilerine verilmesini istedi.

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, Guantanamo'nun Küba'ya geri iadesinin gündemde olmadığı belirtildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, "Başkan gerçekten Guantanamo Cezaevi'nin kapatılması gerektiğini düşünüyor" diyerek "Ancak deniz üssü kapatmayı düşündüğümüz bir şey değil" diye ekledi. Guantanamo'da Amerika'nın bir deniz üssü ile askeri bir cezaevi bulunuyor.

11 Eylül 2001 saldırılarından dört ay sonra terörizmle bağlantılı oldukları oldukları iddiasıyla insanlar bu cezaevine konulmaya başlandı.

ABD Başkanı Barack Obama bir çok kez Guantanamo Cezaevi'ni kapatmak için elinden geleni yapacağını söylemişti. En son geçen hafta sonu yaptığı yıllık konuşmasında, bu sözünü yineledi.

Cezaevi'nin ne zaman kapatılacağı konusunda bir tarih yok. Guantanamo, 1903'te imzalanan bir sözleşmeden bu yana Amerika'nın denetiminde bulunuyor.

Küba Devlet Başkanı Raul Castro, 28 Ocak Çarşamba günü yaptığı açıklamada 116 km²’lik Guantanamo toprağının Küba'nın kontrolüne verilmesinin iiki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesinde ön bir adım teşkil edeceğini söylemişti.

ABD-KÜBA İLİŞKİLERİNDE YENİ DÖNEM

Küba ile ABD ilişkilerinde Aralık ayı ortasından itibaren yeni bir dönem başladı.

Her iki ülke yaptıkları açıklamada, Küba'yı vuran Amerikan ticari kısıtlamalarının esnetilmesi başta olmak üzere bir dizi adım gerektiren diplomatik bir yakınlaşmadan bahsetti.

Küba, onlarca siyasi tutukluyu serbest bırakırken, Washington da farklı tedbirler açıkladı. Ancak 1961'den bu yana Küba'ya uygulanan ambargoya son verilmedi. Bunun ancak Amerikan Kongresi tarafından kaldırılabileceği belirtiliyor. (ANF)