Wall Street Journal, ABD yetkililerine dayanarak Pentagon’un, ABD’nin çıkarları ile İsrail ve Avrupa müttefiklerini İran’a karşı savunmak amacıyla Katar’daki “gizli bir tesiste bir füze savunma radarı üssünü inşa etmekte olduğu”nu yazdı.

 

Haberde “X-Bant radarı” olarak bilinen güçlü bir radarın konuşlandırılacağı Katar’taki üssün, “İsrail’deki Negev Çölü ve Türkiye’nin ortasındaki iki benzer tesis için tamamlayıcı bir unsur” olacağı savunuldu.

 

ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon), Körfez’deki savunmayı güçlendirmekte olduğu belirtilirken Katar’daki “gizli bir tesiste bir füze savunma radarı üssünü inşa edilmekte olduğu” iddia ediliyor.

 

Wall Street Journal, ABD yetkililerine dayandırdığı haberde “X-Bant radarı” olarak bilinen güçlü bir radarın konuşlandırılacağı üssün, “İsrail’deki Negev Çölü ve Türkiye’nin ortasındaki iki benzer tesisi için tamamlayıcı bir unsur” olacağını, üç radarın birlikte bir “yay” oluşturacağını öne sürdü. Wall Street Journal, ABD’li yetkililere dayanarak “Pentagon, İran ile olası bir çatışmaya yönelik hazırlıklar hızlanırken Katar’daki gizli bir tesiste bir füze savunma radarı üssünü inşa ediyor ve Basra Körfezi’nde şimdiye kadar icra edilen en büyük mayın temizleme tatbikatını düzenliyor” dedi. Habere şöyle devam edildi: “Yetkililer, Wall Street Journal’a, radar tesisinin, ABD’nin çıkarları ile İsrail ve Avrupa ülkelerini İranlı füzelere karşı savunmak için dizayn edilen bir sistemin belkemiğini tamamlayacağını söylediler.” ABD gazetesi, Pentagon’un attığı adımların, İran ile yaşanan gerginliklerin, bu ülkenin petrol ihracatını hedef alan yaptırımlar bu yazda tam olarak uygulamaya girerken yoğunlaşabileceği kaygısını yansıttığını belirtti.

 

Haberde ABD yetkilileri, radar tesisi ve deniz tatbikatının savunma niteliğinde olacağını söylerse de konuşlanmalarının İran tarafından provokasyon olarak değerlendirilebileceği yorumu yapıldı.

 

İRAN’DAN KAYGILANAN MÜTTEFİKLERE GÜVENCE”

Son önlemlerin, ABD’nin İsrail ve endişeli olan diğer müttefiklerine, Tahran ile aylarca sürdürülen ve sonuçsuz kalan nükleer görüşmelerin ardından İran’a karşı koymak için adımlar atmakta olduğu yönünde Pentagon tarafından güvence verilmesine yardımcı olabileceği görüşü dile getirildi.

 

WSJ, üst düzey ABD’li yetkililerin özel sohbetlerde İsrail’in İran’ın nükleer tesislerini vurabileceği kaygısını dile getirdiklerini de kaydettiği haberinde kaygıların bir vurgusu olarak da Pentagon’un John C. Stennis uçak gemisini Ortadoğu’ya göndereceğini açıkladığını anımsattı.

 

“ÜÇ RADAR TESİSİ BİR YAY OLUŞTURUYOR”

Bu arada WSJ, ABD’nin yeni radar sitesinin Katar’da inşa etmeyi, bu ülkenin ABD’nin bölgedeki en büyük hava üssüne evsahipliğini yaptığı için tercih ettiğini belirtirken Katar’da halen 8 binden fazla askerin konuşlanmış bulunduğuna, Katar’ın ayrıca Libya ve Suriye’deki ihtilaflarda rol alarak ABD’nin övgüsünü kazandığına da dikkat çekti. Haberde yeni radar üssüne ilişkin şu savlara da yer verildi: “Yetkililer, Katar’daki radar üssünün, X-Bant radarı olarak da bilinen güçlü AN/TPY-2 radarına evsahipliğini yapması ve İsrail’in Negev Çölü ve Türkiye’nin ortasında konuşlanmış bulunan iki benzer unsurunun tamamlayıcısı olarak planlandığını söylediler. Böylece birlikte üç radar tesisi, ABD’li yetkililerin, Kuzey, Batı ve Güney İran’dan füze fırlamalarını saptayabileceğini söyledikleri bir yay oluşturuyor. “

 

“ABD KISA BİR SÜRE ÖNCE TÜRKİYE’YE KONUŞLANDIRDI”

WSJ, üç tesisin ABD’li yetkililere ve müttefik ordularına, İran’ın çok içinden fırlatılan füzeleri izleme olanağını sağlayacağını belirtirken İran’ın, İsrail ve Avrupa’nın bazı kısımlarına ulaşabilen füzelerinin olduğunu, ayrıca istihbarat örgütlerinin, bu ülkenin 2015 yılı gibi erken bir tarihte ABD’yi de tehdit edecek balistik füzelere sahip olabileceğine inandıklarını da belitti. Pentagon’un, yıllarca Körfez’de bir “X-Bant” geliştirmeye çalıştığını, çabayı, istihbaratı paylaşmaya isteksiz Arap ülkeleri ile görüş ayrılıklarının güçleştirdiğini de kaydeden WSJ, şunları yazdı.

 

“İlk X-Bant sistemi Raytheon Co. tarafından inşa edildi ve Kuzey Koreli fırlatıcıları saptamak üzere 2006 yılında Japonya’ya konuşlandırıldı. İkincisi, 2008’de İsrail’in Negev Çölünde yerleştirildi. ABD, kısa bir süre önce üçüncüsünü Türkiye’ye koydu.”

 

“TATBİKATA 20 ÜLKE KATILACAK”

WSJ, ABD ve müttefiklerinin katılacağı 16-27 Eylül tarihlerindeki tatbikatın bölgedeki bu türden ilk tatbikat olacağına dikkat çekerken gemilerin yanısıra helikopterler ve denizaltı robot araçlarının da kullanılacağını ifade etti.

 

Bu arada, ABD yetkililerinin tatbikata 20 ülkenin katılacağını belirtmekle birlikte bu ülkelerin adlarını açıklamadıkları da kaydedildi. (Milliyet)