ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Gambiya’daki başkanlık kriziyle ilgili son dakika açıklaması geldi.

Bakanlık, Gambiya'daki krizle ilgili olarak 'Senegal'in askeri müdahalesini destekliyoruz' dedi.

Gambiya'da seçimleri kazanan Adama Barrow'a görevi devretmeyi reddeden Gambiya Devlet Başkanı Yahya Jammeh ülkede olağanüstü hal ilan etmişti.

CNN Türk’ün haberine göre, Senegal ordusu Gambiya'ya askeri müdahale başlattığını bildirdi.

Senegal ordusu ve Afrika Birliği kuvvetleri Gambiya sınırına çekilmiş ve müdahalede bulunulacağı duyurulmuştu.

Ayrıca vatandaşlarına da Gambiya'yı terk edin çağrısı yapan ABD Dışişleri Bakanlığı, ülkedeki gerginliğin bir an önce normalleşmesi gerektiğine dikkat çekti.

SENEGAL ORDUSU GAMBİYA’YA GİRDİ

Senegal ordu birliklerinin, Gambiya'da devlet başkanlığının Adama Barrow'a geçişinin sağlanması için askeri müdahale başlattığı bildirildi.

Senegal ordu sözcüsünden yapılan açıklamaya göre, Senegal'in de yer aldığı Batı Afrika Ekonomik Topluluğu Ülkeleri'ne (ECOWAS) ait ordu birliklerinin Gambiya topraklarına girdiğini belirtti.

Askeri hareketliliğin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK), Gambiya'da devlet başkanlığının Adama Barrow'a geçişinin sağlanması için askeri müdahale hazırlığı yapan ECOWAS destek kararından sonra başladığı kaydedildi.

Adının açıklamasını istemeyen bir ECOWAS yetkilisi yaptığı açıklamada, ordu birliklerinin Senegal sınırını geçerek Gambiya'daki Farafenni kentine sorunsuz bir şekilde girdiğini açıklamıştı.

Gambiya ordusunun ECOWAS ordu birliklerine herhangi bir direnç göstermediğini kaydeden yetkili, "Farafenni'deki yerel güvenlik güçlerinin beyaz bayraklar sallayarak ECOWAS ordu birliklerinin sorunsuzca geçişine izin verdiler." ifadelerini kullandı.

BM Güvenlik Konseyi, Gambiya'daki siyasi kriz nedeniyle yaptığı acil toplantıda Senegal'in Konsey'e sunduğu karar tasarısını 15 ülkenin tamamının desteğiyle kabul etti.

ECOWAS, Jammeh'in görevi devretmemesi halinde bu ülkeye askeri müdahalede bulunma kararı almıştı.

Gambiya'da devir teslim töreninin bugün gerçekleşmemesi üzerine Adama Barrow komşu ülke Senagal'deki Gambiya elçiliğinde devlet başkanlığı için bugün yemin etmişti.