Amerika Dışişleri Bakanlığı, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün Washington’da bulunan bürosunun faaliyet iznini yenilemeyeceklerini ve ofisin kapanacağını açıkladı.

Filistin Kurtuluş Örgütü, Washington’daki bürosunu açık tutabilmek için her altı ayda bir faaliyet iznini yenilemek zorunda. Amerika 1980’lerden bu yana ilk defa faaliyet iznini yenilemiyor.

ABD Dışişleri’nden bir yetkili, bu kararın arkasında Filistin liderlerinin Uluslararası Ceza Mahkemesi hakkında yaptıkları bazı açıklamaların olduğunu belirtti.

Filistinli lider Mahmut Abbas, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, İsrail yerleşkeleri konusunu Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşıyabileceklerini söylemişti.

ABD Kongresi, 2015 yılında, Filistinliler’in Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde, İsrail vatandaşlarına yönelik soruşturmaları etkileyecek bir yönlendirme yapmalarına karşı bir hüküm getirmişti.

Amerikalı yetkililer, Filistinliler'in, İsrailliler'in Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasını isteyerek bu hükmü çiğnediklerini belirtti.

Daha bir gün önce yapılan açıklamada, bu kararın kesin olmadığı, Başkan Trump’ın ‘Filistinliler’in İsrail’le doğrudan müzakerelere başlayıp başlamadığına’ karar vermesi için 90 günün daha olduğu belirtilmişti. Ancak AP haber ajansına konuşan aynı yetkililer, kapatılma kararının kesin olduğunu söylediler.

Büronun, Filistin İsrail’le görüşmelere başlarsa tekrar açılabileceği de belirtildi.

Fransız haber ajansına konuşan Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El Malki, ‘Filistin yönetimi, Amerika Dışişleri Bakanlığı’ndan iki gün önce bir mektup aldı. Mektup’ta Dışişleri Bakanı’nın, büromuzu açık tutmak için yeterli gerekçe bulmadığı yazılıydı’ dedi.

‘Geçmişte böyle bir durumla karşılaşmamıştık' dyen El Malki, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray’dan açıklama getirmelerini talep ettiklerini söyledi.

Öte yandan El Malki, Amerika’nın bu yaptığının zorbalık ve gasp olduğunu belirtti ve Filistin’in hiçbir zorbalığı kabul etmeyeceğini ifade etti.

Filistin yönetimi, eğer büro kapanırsa Trump yönetimiyle bütün iletişimi keseceklerini de belirtti.

Filistinli müzakereci Saeb Erekat, Amerika’nın İsrail’in baskılarına boyun eğdini söylüyor. İsrail Başbakanı Benyamin Netenyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada ise bu durumun Amerika yasalarını ilgilendiren bir konu olduğu belirtildi.

Bu karar, Amerika'nın İsrail ve Filistin arasında barış sağlanmasına arabulucuk etmeye çalıştığı bir dönemde geldi.

Ofisin ne zaman kapanacağı henüz bilinmiyor. Amerika'nın binanın tamamen boşaltılmasını mı isteyeceği ya da yetkililerin büroya girmesini mi engelleyeceği de netlik kazanmadı.

(Kaynak: Amerika’nın Sesi)