WASHINGTON/ ANF

ABD Dışişleri Bakanlığı, El Kaide bağlantılı grupların Halep’in Til Eran ile Til Hasıl beldelerinde Kürt sivillere yönelik gerçekleştirdiği katliamı kınadı. Bakanlık, “Bu açık mezhep provokasyonu haklı gösterilemez ve biz sivillere yönelik bu saldırıları kınıyoruz” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İşler Bürosu Yabancı Medya Sözcüsü Yardımcısı Dina Badawy, El Kaide bağlantılı Irak-Şam İslam Devleti / El Nusra Cephesi’nin Kürt sivillere yönelik katliam ve saldırılarını kınadı. Badawy, yaptığı yazılı açıklamada, Halep’e bağlı Til Eran ile Til Hasıl’deki saldırıları “mezhep provokasyonu” olarak nitelendirdi. Aşırı dinciler tarafından Kürt sivillere yönelik devam eden saldırı haberleri aldıklarını belirterek, “Bu açık mezhep provokasyonu haklı gösterilemez ve biz sivillere yönelik bu saldırıları kınıyoruz” dedi.

ABD’nin Suriye’deki krizin başından beri mezhep savaşları konusunda uyarılarda bulunduğunu kaydeden Badawy, çatışma sırasında sivillerin korunmasının büyük önem taşıdığını, sivillerin çatışan tarafların hedefi ya da piyonu haline gelmemesi gerektiğini belirtti.

Tüm tarafları sivillerin haklarını koruma ve saygı göstermeye çağıran Dina Badawy, “Biz kesinlikle ciddi uluslararası insan hakları hukuku ile insan hakları ihlallerinde bulunanların sorumlu tutulmaları gerektiği konusunda netiz” dedi.

ROJAVA KATLİAMI

El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi’nin, 29 Temmuz-1 Ağustos tarihlerinde Halep’in Kürt Köyleri Til Eran ile Til Hasıl beldelerine saldırılarında 70’ten fazla sivil katledildi. Ayrıca 300’den fazla sivil de kaçırılmıştı. Söz konusu sivillerin büyük çoğunluğunun akıbeti hala bilinmiyor. 

Geçtiğimiz hafta Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yaşanan katliama dikkat çekerek, BM’yi Kürt sivillere yönelik katliamı kınamaya çağırmıştı.

Bunun üzerine Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri sözcüsü Martin Nesirky, Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında Kürt sivillerin öldürülmesine ilişkin bir soru üzerine, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay’ın açıklamasını hatırlatarak, sorumluların yargılanmasını istedi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay daha önce yapmış olduğu bir açıklamada, Suriye’de hangi taraf olursa olsun sivillere yönelik saldırılar gerçekleştirenleri adalet önüne çıkarma çağrısında bulunmuştu.

BEYAZ SARAY ÖNÜNDE PROTESTO

Öte yandan Rojava’da sivillere dönük katliamlar, Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti Washington’da Beyaz Saray önünde protesto edildi.

Yüzlerce kişinin katıldığı eylemde yapılan basın açıklamasında El Kaide bağlantılı grupların gerçekleştirdiği katliamın üzerinden neredeyse 2 hafta geçmesine rağmen dünyanın sessizliğini koruduğuna dikkat çekildi. ABD ve Batı dünyasının tutumuna tepki göstermek amacıyla Beyaz Saray önünde eylem düzenlediklerini kaydeden Kürdistanlılar, Türkiye’nin bu gruplara desteğini de protesto etti.