ABD, Suriye'nin kuzeyinde Demokratik Suriye Güçleri’ni oluşturan muhalif gruplara yeni bir mühimmat yardımında bulunarak, ‘IŞİD ile savaşan gruplara silah yardımı’ stratejisini sürdürdü.

Demokratik Suriye Güçleri, ABD'den ikinci defa silah ve mühimmat yardımı alıyor. Yaklaşık 10-12 muhalif gruptan oluşan koalisyon bünyesinde 5 bin savaşçı bulunuyor. Koalisyon, Suriye'de İslam Devleti'nin kontrolünü zayıflatmak için Kürt ve diğer gruplarla çalışıyor.

Reuters'a bilgi veren ancak adının açıklanmasını istemeyen ABD'li bir yetkili, yaklaşım değişikliğine gidildiğini belirterek cumartesi günü tamamlanan mühimmat yardımının havadan değil karadan yapıldığını belirtti.

Mühimmatın Suriye'ye nasıl sokulduğu konusunda ve operasyon hakkında başka bilgi bulunmuyor. Yetkili, mühimmatın Suriye'ye ABD askerleri tarafından sokulmadığını belirtti.

ABD,  Demokratik Suriye Güçleri’ne ilk mühimmat yardımını 11 Ekim'de havadan yapmıştı. Pentagon'un güvence vermesine rağmen, silahların doğru kişilerin eline ulaşıp ulaşmadığından nasıl emin olunduğu konusunda şüphe oluşmuştu.

Suriyeli Kürtlerin başlıca silahlı örgütü YPG'nin Suriye'de nüfuz alanını genişletmesini istemeyen Türkiye, ilk silah yardımının ardından hoşnutsuzluğunu belli etmiş ve ABD büyükelçisine çağırarak silahların YPG'nin eline geçmesi hakkındaki endişelerini iletmişti. (Sputnik)