ABD Savunma Bakanı Mattis, Suriye'nin Doğu Guta bölgesinde kimyasal silah kullanılması iddialarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Mattis,  "Kimyasal saldırı sonrası askeri müdahale seçeneği ihtimal dışı değil" dedi.

Mattis, Katar Emiri’yle görüşmesi öncesinde basın mensuplarının görüntü alması sırasında yaptığı açıklamada, Trump yönetiminin Avrupa, Ortadoğu ve diğer yerlerdeki müttefikleriyle durumu istişare ettiğini belirtti.

Bir gazetecinin Amerika’nın askeri seçeneği devreye sokmayı ihtimalini sorması üzerine Mattis, “Şu anda hiçbir şeyi (seçeneği) dışlamıyorum” dedi.

Mattis ayrıca, yönetimin ilk olarak üzerinde durduğu hususun, kimyasal silahların Suriye’de neden kullanıldığı konusunda olduğunu kaydetti.

Rusya, Obama yönetimiyle 2013’te vardığı ve Suriye’deki tüm kimyasal silahların imha edilmesini öngören anlaşmanın garantörüydü.

Mattis, yönetim olarak, “Bu sorunu çözmek” için diğer ülkelerle birlikte çalışacaklarını sözlerine ekledi.

Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump, Suriye Lideri Beşar Esad için "hayvan" ifadesini kullanırken Rusya ve İran'ı da Şam yönetimine verdikleri destek için kimyasal saldırıda sorumluluk sahibi olmakça suçladı.

Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Suriye’de akılsızca düzenlenen KİMYASAL saldırıda kadın ve çocuklar da dahil pek çok ölü var. Bu acımasız eylemin gerçekleştirildiği bölge, Suriye ordusu tarafından kuşatıldı, o nedenler dışarıdan kimse buraya ulaşamıyor.

Devlet Başkanı (Vladimir) Putin, Rusya ve İran, Hayvan (Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad’ı desteklemekten sorumlular. Ödenecek büyük bir bedel var. Bu bölgeyi derhal tıbbi yardım ve doğrulama için açın. Nedensiz bir insani felaket daha. MİDE BULANDIRICI!”