ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin "Suriye krizinin çözümü için Esad'la müzakere etmek zorundayız" sözlerinin yarattığı tartışma sürerken, benzer bir açıklama da Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier'den geldi.

Alman Bakan Steinmeier, "Suriye krizinin sadece müzakere masasında bitirilebileceğini ve Devlet Başkanı Beşar Esad'ın katılımını gerektirse bile tek çözüm yolunun bu olduğunu" vurguladı.

Steinmeier, "Suriye'de şiddetin sonlandırılmasının yolu, siyasi çözüm hedefli müzakerelerden geçiyor. Her ne kadar bu, Esad rejimi ile konuşulmasını gerektirecek olsa bile" ifadelerini kullandı.

ABD'DEN ‘YATIŞTIRMA AÇIKLAMALARI' GELDİ

Kerry'nin sözleri uluslararası toplumda gündem yaratırken, ABD'den de tartışmaları yatıştırmaya yönelik açıklamalar gelmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki "Bakan'ın sözünü ettiği taraf Esad'ın kendisi değil " açıklaması yaptı.

Kerry'nin Esad'ı kastetmediğini söyleyen Psaki, "Esad rejiminden temsilcilerin bu sürecin bir parçası olması kaçınılmaz. Ancak bu Esad değil, asla Esad olmamalı. Bakan Kerry de Esad'ın olması gerektiği gibi bir imada bulunmadı" ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf ise Washington'un Suriye politikasında bir değişiklik olmadığını savunup "Kerry, doğrudan Esad ile müzakere edeceğimizi söylemedi" açıklaması yaptı.