YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu DSG tarafından IŞİD’ten kurtarılan Rakka kentinde kutlamalar gerçekleştirilmişti.

Rakka’da YPG’liler Öcalan’ın posteri önünde basın açıklaması yapması Türkiye’nin tepkisine yol açmıştı.

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Dana White, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın posterinin Rakka’daki meydana asılmasına ilişkin kendisine sorulan bir soruya, “DSG ile çalışıyoruz” yanıtını verdi.

ABD Genelkurmay Başkanlığı sözcüsü Korgeneral Frank McKenzie ile Pentagon’da basın toplantısı düzenleyen Pentagon sözcüsü White, “Biz orada SDG ile çalışıyoruz. DEAŞ ile mücadelelerini destekledik. Bizim tek bağlılığımız DEAŞ’a karşı mücadeleyedir ve bunu yapmaya devam edeceğiz” dedi.

NE OLMUŞTU?

Türkiye’nin sert muhalefetine karşın ABD, Haziran 2017’den başlayan Rakka operasyonuna YPG’nin öncülüğünü yaptığı Demokratik Suriye Güçleri’nin savaşa katılacağını açıklamıştı.

2014’ten beri IŞİD’in başkenti olarak bilinen Rakka kentinde kalan son IŞİD’liler silah bırakarak, ABD öncülüğündeki koalisyonun desteklediği YPG’nin de öncülüğünü yaptığı Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) teslim olmuştu.

Geçtiğimiz gün YPG’liler tarafından Rakka’da yapılan basın açıklamasında, Rakka’nın kurtarılması bir ‘zafer’ olarak tanımlanırken, zaferin PKK Lideri Abdullah Öcalan’a adandığı belirtilmişti.