ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Newroz dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı. Kerry yaptığı açıklamada, kendisinin de ABD Başkanı Barack Obama’ya katılarak Newroz’u kutlayanlara 'mutluluk, sağlık ve refah' dilediğini ifade etti.

ABD'lilerin, İran’dan Orta Asya’ya ve Kafkaslar’a kadar Newroz’u kutlayanların sevincine ortak olduğunu belirten Kerry, açıklamasında “Newroz yenilenme ve barışma zamanıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Kerry, “ABD’de bulunanlar için Newroz, yüz binlerce Amerikalı İranlı'nın bu ülkeye yaptığı katkıları hatırlaması için bir imkandır. Umuyorum ki Newroz İran halkı içinse gelecek adına daha iyi bir başlangıca sebep olur.” ifadesini kullandı.

Kerry açıklamasında İran’la yapılan nükleer anlaşmaya ilişkin şunları kaydetti: “Bu yıl, çekişmeyi azaltacak emsalsiz bir diplomatik ilerleme gelişti. Uluslarası ortaklarımızla birlikte, Kapsamlı Ortak Eylem Planı çabalarıyla, uygulanan nükleer yaptırımların kaldırılması karşılığında İran’ın nükleer çalışmalarının barışçıl olmasını sağladık. Her yeni yıl ve bahar umutla başlamalıdır.”

AĞRI, ŞIRNAK, BURSA VE MERSİN'DE OLAYLI NEVRUZ

Bu arada Türkiye'nin bazı illerinde yasaklara rağmen Newroz kutlamaları yapan gruplarla polis arasında olaylar çıktı.

Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesi'nde, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Newroz kutlamalarına katılıp ayrılmasından sonra, bir grup göstericinin yol kesmek istemesi üzerine olaylar çıktı.

Şırnak'ın Silopi ilçesinde yasaklama kararına karşın HDP ilçe binası önünde toplanarak Newroz kutlaması yapmak isteyen gruba polis tazyikli suyla müdahale etti.

Bursa'da Newroz kutlaması yapmak isteyen gruba polis izin vermedi. Bunun üzerine grup, Newroz ateşi yakıp halay çekmeye başladı. Polisin dağılmaları uyarısının ardından gruptan bazıları taş atınca gerginlik yaşandı. Parti görevlilerinin araya girmesi ile grup dağılırken, polis yakılan ateşi tazyikli su ile söndürdü.

Mersin'de HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın da katıldığı etkinliğin sonunda ateş yakan grubu polis biber gazı sıkarak dağıttı.