ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, DBP'li belediyelere olağanüstü hal (OHAL) kapsamında kayyum atanmasına ilişkin eleştirileri nedeniyle tepki gören ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass’ın Amerikan hükümeti adına konuştuğunu söyledi.

Toner’a günlük basın brifinginde Amerikalı büyükelçinin Türkiye’de tepki çeken sözlerine ilişkin değerlendirmesi soruldu.

“(Büyükelçi Bass) Türkiye’deki büyükelçimiz olmayı sürdürüyor. Başkan ve Dışişleri Bakanı’nın tam güvenine sahip” diyen Toner, Büyükelçi’nin bu sözleriyle Türkiye’nin içişlerine karıştığı yönündeki görüşlere katılmadığını belirtti.

Büyükelçi Bass’ın açıklamalarını desteklediklerini vurgulayan Toner, “Türkiye’de demokrasinin durumu ya da insan haklarıyla ilgili bir görüş ayrılığımız olduğunda bu kaygılarımızı paylaşabileceğimiz kadar güçlü ilişkilere sahip olduğumuzu düşünüyoruz” diye konuştu.

'BÜYÜKELÇİNİN KONUŞTUKLARI ABD HÜKÜMETİ ADINA'

Sözcü Mark Toner, “Bu açıklama Büyükelçi Bass’ın kendi inisiyatifi mi yoksa hükümetin mi?” şeklindeki bir soru üzerine, “Bir büyükelçi konuştuğunda bu her zaman ABD hükümeti adınadır” ifadesini kullandı.

Kaynak: Amerika'nın Sesi