ABD'nin Virginia eyaletine bağlı Charlottesville kentinde yüzlerce ırkçının yaptığı gösteride yaşanan olaylar nedeniyle bölgede olağanüstü hal ilan edildi.

Charlottesville şehrinde Konfederasyon Ordusu'nun komutanına ait heykelin kaldırılması planı üzerine, ırkçı grupların başlattığı protesto gösterilerinde kavga çıktı.

Irkçı grupların silahlarıyla geldiği gösteri alanına karşıt grupların gelmesi üzerine şehirde gerilim yükseldi. Grupların zaman zaman birbirlerine saldırması üzerine Charlottesville Belediyesi bölgede olağanüstü hal ilan etti.

ABD MEDYASI: YETERİNCE ÖNLEM ALINMADI

Vali Terry McAuliffe, Ulusal Güvenlik güçlerinin bölgede güvenliği sağlaması için gerekli emri verdiğini açıkladı. ABD medyası, valinin olağanüstü hal emrine kadar bölgede güvenlik güçlerinin yeterince önlem almadığını savundu.

'YAHUDİLER YERİMİZE GEÇEMEYECEK'

Cuma gecesi Ku Klux Klan örgütünü anımsatacak biçimde meşaleler taşıyan protestocular, Virginia Üniversitesi'nde düzenledikleri gösteri sırasında "Yahudiler yerimize geçemeyecek", "Kan ve toprak", "Tek halk, tek ulus, göçe son" sloganları atmıştı.

NE OLMUŞTU?

Bir grup beyaz ırkın üstünlüğüne inanan gösterici, Cuma gecesi Virginia Üniversitesi kampüsünde ellerinde meşalelerle yürüyüş düzenledi.

Yürüyüşe katılanlarla, karşıt protesto yapan göstericiler arasında küçük bir arbede de yaşandı. Polis iki grubu ayırmayı başardı. En az bir kişi tutuklandı.

Göstericiler, Amerikan İç Savaşı sırasında Konfederasyon Ordusu'nun komutanı olan General Robert E. Lee'nin Charlottesville'deki heykelinin kaldırılması planına karşı şehirde toplanmaya başlamıştı.

Charlottesville Belediye Başkanı Mike Signer, ırkçıların düzenlediği gösteriyi "Korkakça bir nefret, yobazlık, ırkçılık ve hoşgörüsüzlük yürüyüşü" sözleriyle eleştirmişti. Virginia'da geçen ay da Ku Klux Klan destekçileri gösteri düzenlemişti.

ABD'de Konfederasyona üye güney eyaletler, Amerikan İç Savaşı öncesinde tarıma dayalı ekonomilerinden dolayı köleliği savunuyordu. Toplumun önemli bir bölümü tarafından "bölücü ırkçı sembol" olarak kabul edilen, güney eyaletlerinin bazılarında ABD bayrağının yanına asılan Konfederasyon bayrağı da çoğu eyalet tarafından kaldırılıyor.