New York Times gazetesine demeç veren ABD’nin Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald TrumpKürt silahlı güçlerinin büyük hayranıyım” dedi. Kürtler ile Türk hükümeti arasında “birlik” görmeyi arzuladığını vurgulayan Trump bunun görüşmeler yoluyla başarılabileceğini söyledi. Donald Trump, müzakereler yoluyla Türkiye ve Kürtlerin bir araya getirilebileceğini dile getirdi.

Ayrıca Trump, Türkiye’de geçen hafta yaşanan darbe girişiminin bastırılmasından ötürü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı övdü.

Gazete, “Trump, siyasi muhaliflerini saf dışı bırakmaları ve sivil özgürlükleri kısıtlamaları konusunda, ‘Türkiye ve diğer otoriter ülkelerin liderlerine baskı yapmayacağını’ söyledi” diye yazarken, Trump’ın Amerika’nın başka ülkelerle uğraşmak yerine “kendi dağınıklığını toplaması” gerektiğini düşündüğünü aktardı.

Donald Trump demecinde, NATO üyelerine de uyarıda bulundu ve Amerika’nın ittifaka vereceği desteği koşula bağladı. Trump’a göre bu koşul NATO üyelerinin ittifaka yapacağı katkılarla sınırlandırılacak. Cumhuriyetçi Parti başkan adayı, NATO’nun diğer üyelerinin ittifaka yükümlülüklerini yerine getirdiğine inanmıyor.

‘DARBENİN ÖNCEDEN KURGULANDIĞINA İNANMIYORUM’

New York Times gazetesinin “demokratik yollarla seçilen, ancak gittikçe otoriterleşen lider” diye tanımladığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı öven Donald Trump, “Darbe girişimini tersine çevirebilmesinden dolayı kendisine prim veriyorum” diye konuştu. Trump, “Bazıları darbenin önceden kurgulandığını iddia ediyor, ama ben bu iddialara inanmıyorum” dedi.

‘ABD ÖZGÜRLÜKLER KONUSUNDA İYİ BİR ELÇİ DEĞİL’

Amerikanın Sesi'nin aktardığı habere göre; Erdoğan’ın siyasi rakiplerini safdışı bırakmak için darbeden istifade edip etmediği sorulan Donald Trump, “Sivil özgürlüklerle ilgili konuşmaya başladığımızda dünya Amerika’nın bu konuda ne kadar kötü durumda olduğunu görüyor. Bizim bu konuda iyi bir elçi olacağımızı düşünmüyorum” dedi.

Obama yönetimi darbe girişimi ve sonrasında alınan tedbirler konusunda Türkiye’ye baskı yapmaktan kaçınsa da, Dışişleri Bakanı John Kerry, zaman zaman Erdoğan yönetimine “hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde kalması” çağrısında bulunuyor.

‘BAŞKASINI ELEŞTİRME HAKKIMIZ YOK’

Cumhuriyetçi Parti başkan adayı, Amerika’nın belli konularda diğer ülkelere “ahlak zabıtası” gibi davranmasını reddediyor ve ABD’de sokaklarda yaşanan şiddet ve asayişsizlik ortamında, Amerika'nın bu konularda başka ülkeleri eleştirmeye hakkı olmadığını düşünüyor.

‘ERDOĞAN’I İKNA EDEBİLİRİM’

İleri Haber'in aktardığı habere göre; Trump ayrıca Erdoğan’ı IŞİD’le mücadeleye daha fazla çaba sarf etme konusunda ikna edebileceğini söyledi.

Trump, Kürtler’le Türk hükümeti arasında “birlik” görmeyi arzuladığını vurguladı ve bunun görüşmeler yoluyla başarılabileceğini söyledi.

Trump ayrıca Kürt silahlı güçlerinin hayranı olduğunu ve müzakereler yoluyla Türkiye ve Kürtlerin bir araya getirilebileceğini dile getirdi.

ESAD VE SURİYE

Cumhuriyet'in haberine göre; "Esad'dan önce IŞİD'den kurtulmalıyız" diyen Trump, Esad ile IŞİD'in birbiriyle savaştığını ve IŞİD'in şu anda Esad'dan daha büyük bir tehdit olduğunu vurguladı.

"Esad kötü bir adam. Korkunç şeyler yaptı" diyen Trump, bununla birlikte hem Esad hem de IŞİD'le aynı anda savaşamayacaklarına dikkat çekti.

[Farklı yayınlarda söyleşinin farklı bölümleri yayınlandı, biz de önemli yerleri derledik. Tamamını orjinal dilinde buradan okuyabilirsiniz.]