Ankara ile Brüksel arasında varılan sığınmacı anlaşması bu gece yarısı yürürlüğe girdi. Ancak sığınmacıların Yunan adalarına ulaşma hayali halen devam ediyor. Yunan yetkililer de anlaşmanın tam anlamıyla uygulanmasının zaman alacağını söylüyor.

AB-Türkiye Zirvesi’nde karara varılan sığınmacı anlaşması bu gece yarısı yürürlüğe girdi. Anlaşmaya göre, 20 Mart’tan sonra Yunanistan’a geçen ve iltica başvurusu kabul edilmeyen tüm sığınmacılar Türkiye’ye gönderilecek.

Ancak anlaşmanın yürürlüğe girmiş olması sığınmacıları durdurmaya yetmedi. Yunan yetkililer, gece boyunca sadece Midilli adasına ayak basan sığınmacıların sayısının 875 olduğunu açıkladı. Çeşme'den Yunanistan'ın Sakız Adası'na geçmek için lastik botlarla denize açılan 101 kişi ise Türk Sahil Güvenlik ekiplerince kurtarıldı.

AFP’ye konuşan Suriyeli sığınmacılar da kendilerine Yunanistan’a gitmemeleri için uyarı yapıldığını söyledi. “Türkiye’de bize, Yunanistan’a gitmememiz ve polisler tarafından yakalanma riskinin olduğunu söylediler” dedi ve ekledi: “Türkiye’de kalamazdık. Almanya’ya ya da Fransa’ya gitmek istiyoruz.”

Anlaşma çerçevesinde 20 Mart 00.00 itibarıyla Ege Denizini aşarak Yunanistan’a geçtiği belirlenen sığınmacılardan iltica başvurusu kabul edilmeyenler Türkiye’ye gönderilecek. Almanya Başbakanı Angela Merkel’e göre ise sığınmacıların 4 Nisan’dan itibaren geri gönderilmeye başlanmasının olası değil.