Hürriyet’ten Serkan Demirtaş’ın haberine göre, Jean-Claude Juncker imzalı mektupta, 29 Kasım’da yapılan AB-Türkiye zirvesinin sonuç bildirgesinde yer almayan başlıklar isimlendiriliyor. Buna göre, Türkiye’nin AB ile üyelik müzakerelerinden açılması planlanan beş fasıl şunlar:

Fasıl 15: Enerji
Fasıl 23: Yargı ve Temel Haklar
Fasıl 24: Adalet, Özgürlük ve Güvenlik
Fasıl 26: Eğitim ve kültür
Fasıl 31: Dış, güvenlik ve savunma politikaları

AB-Türkiye zirvesi sonunda yapılan ortak açıklamada, AB Komisyonu’nun Türkiye’nin katılım müzakere sürecini hızlandırmak amacıyla bazı başlıkların açılması için 2016 yılının ilk çeyreğinde hazırlıklarını tamamlayacağı kaydedilmiş, ancak bu başlıkların neler olacağı Güney Kıbrıs’ın blokajı nedeniyle açıkça yazılmamıştı. Türkiye de bahsi geçen başlıkların açıkça belirtilmesi için Brüksel’e baskı yapmıştı.

Türkiye’nin ısrarları sonucunda, Juncker’in AB’nin yürütme erkinin başı sıfatıyla Başbakan Davutoğlu’na hitaben bir mektup yazarak söz konusu başlıklarını bildirmesi konusunda anlaşma sağlandı.

Müzakere başlıklarının aşılabilmesi için Birlik’e üye 28 ülkenin oybirliği gerekiyor. Juncker’in mektubunda yer alan beş başlık da Güney Kıbrıs’ın vetosu bulunduğu için şu ana kadar bir ilerleme sağlanamadı. Ancak diplomatik kaynaklar, başlıkların açılabilmesini sağlayacak iki sürece dikkat çekiyorlar.

Birincisi, büyüyen sığınmacı akını nedeniyle Almanya başta olmak üzere Türkiye’nin üyelik sürecine soğuk bakan ülkelerin tutumlarını değiştirmiş olmaları. İkincisi de Kıbrıs müzakerelerinde çözüme yakınlaşılmasının, Güney Kıbrıs’ın başlıklarla ilgili tutumuna etkisi olabileceği değerlendiriliyor.

Öte yandan Güney Kıbrıs’da yayın yapan Filelefteros gazetesinin haberine göre, 29 Kasım’da gerçekleştirilen zirvenin ardından Ahmet Davutoğlu, AB Komisyonu’na bir mektup gönderdi.  Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımayacağının altının çizildiği mektupta, Kıbrıslı Rumların vize serbestisine dahil edilmeyeceği belirtildi. Haberde, Brüksel’in mektuba verdiği yanıtta, AB’nin 28 üyesi olduğu hatırlatıldığı aktarıldı.