Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Avrupa Birliği’nin (AB) sığınmacı anlaşması kapsamındaki mali sözlerine sadık kalmadığı iddiasını reddeden AB Komisyonu, taahhütlere uyulduğunu belirtti.

Brüksel’de yaptığı açıklamada, “AB, AB-Türkiye Bildirisi'deki taahhütlerin yerine getirilmesine bağlılığını sürdürmektedir” diyen AB Komisyonu Başsözcüsü Margaritis Schinas, Türkiye'den de aynısının beklendiğini ifade etti.

DW Türkçe’de yer alan habere göre; Türkiye'ye söz verilen 3 milyar euro’luk yardımın 2.15 milyarlık kısmının ay sonuna kadar kullanıma hazır olacağını belirten Schinas, şimdiye kadar 740 milyon euroluk mülteci yardımının kullanıma ayrıldığını aktardı.

Avrupa Birliği'nin ödemelerin gerisinde kaldığı yönündeki iddiaların ‘kesinlikle doğru olmadığını’ ve sayıların da bunu kanıtladığını söyleyen AB sözcüsü, yardımların Türkiye'ye ya da hükümete değil doğrudan yardım organizasyonlarına aktarıldığını kaydetti.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Alman kamu yayıncılık kuruluşu ARD'ye dün verdiği mülakatta, sığınmacılar konusunda AB üyesi ülkelerin Türkiye'ye verdikleri sözleri yerine getirmediklerini savunmuştu.

Erdoğan, “Maalesef hiçbir Batılı ülke bu konuda samimi olmadı. Söz verdiler, ‘3 milyar euro göndereceğiz’ dediler. Sorun bakın ARD kanalı olarak, 'Ne gönderdiniz?' diye. Maalesef sembolik şu anda gönderdikleri 1,5-2 milyon, o kadar” demişti.