Alman gazetesi Die Welt’in muhabiri Deniz Yücel’in Türkiye’de tutuklanmasına Avrupa’dan tepki sürüyor. 

AB Komisyonu ‘hukuk devleti bağlılık’ çağrısı yaparken, Alman siyasetçiler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve diğer yetkililerin ülkeye girişinin yasaklanmasını istedi.

‘AB DEFALARCA UYARDI’

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn, “Türkiye’nin hukuk devleti ilkelerine bağlı kalması gerektiğini, çok sayıda gazetecinin tutuklanmasından ve terör ile mücadele yasasının uygulanmasında fark gözetilmesinden büyük endişe duyduğunu” söyledi. Die Welt’e konuşan Hahn,”Avrupa Birliği üye adayı Türkiye’nin özellikle medya ve fikir özgürlüğü alanlarında demokrasi ve hukuk devleti prensiplerine uyması gerektiğini defalarca vurgulamıştır” dedi.

‘ERDOĞAN VE ÇEVRESİNDEKİLERE YAPTIRIM UYGULANSIN’

Çifte vatandaşlığı bulunan Yücel’in tutuklanmasına Alman siyasetinden tepkiler de sürüyor. Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen ‘Cumhurbakanı Erdoğan ve Türk hükümet yetkililerinin Almanya’ya girmesinin yasaklanmasını’ talep etti. Dağdelen Bild gazetesinde yayınlanan açıklamasında ‘Erdoğan ve çevresindekilere yaptırım uygulanmasını’ istedi. Dağdelen, ‘Türkiye’yle sürdürülen AB üyeliği ve Gümrük Birliği genişletme görüşmelerinin askıya alınıp Alman askerlerinin Türkiye’den çekilmesi gerektiğini’ de sözlerine ekledi.

‘MİTİNG İÇİN GELEMEZ’

Alman Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Dış Politika Sözcüsü Hans-Peter Uhl ise Erdoğan’ın 16 Nisan referandumundan önce Almanya’ya gelebileceğine dair haberlerle ilgili olarak, “Hele Yücel olayından sonra Erdoğan’ın miting yapmak için Almanya’ya gelmesi söz konusu olamaz. Erdoğan’ın otokratça ve anti-demokratik politikaları ve ‘başkanlık diktatörlüğü’ tesis etme girişimi Türkiye’yi felakete sürüklemektedir” dedi.

‘YASAKLANMALI’

Alman Hür Demokrat Parti Genel Başkanı Christian Lindner de Türk hükümet yetkililerinin Almanya’ya girmelerinin yasaklanması gerektiğini savundu.

Yeşiller Partisi’yse, Yücel’in tutuklanmasına ‘ılımlı’ tepki gösterdiği gerekçesiyle Başbakan Angela Merkel’i eleştirdi. Partinin eş başkanı Cem Özdemir ‘basın hürriyeti ve Avrupa değerlerinin savunulması gerektiğini’ dile getirdi. Merkel, Yücel’in tutuklanmasını ‘acı ve hayal kırıklığı’ olarak değerlendirerek ‘kısa zamanda özgürlüğe kavuşmasını’ temenni etmişti.

KAYNAK: Deutsche Welle Türkçe