Suudi Arabistan, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 33 ülkeyle birlikte 'Teröre Karşı İslam ittifakı' oluşturduğunu açıkladı. Suudi Arabistan devlet televizyon kanalı Arabiya TV, ittifaka dahil olan ülkeler arasında Mısır, Ürdün, Katar ve Pakistan'ın da bulunduğunu belirtti. Ancak ittifaka dahil olduğu belirtilen ülkeler arasında, iç savaş ve çatışmaların sürdüğü ve tarafların ülkelere henüz tam olarak egemen olamadığı Yemen, Libya gibi ülkelerin de yer alması dikkat çekti.


Suudi Arabistan Savunma Bakanı da, merkezi Suudi Arabistan'da bulunacak olan askeri ittifakın uluslararası örgütler ve küresel ittifaklarla koordinasyon içerisinde hareket edeceğini vurguladı. Savunma Bakanı Prens Muhammed bin Selman, 'Teröre karşı İslam ittifakı' olarak adlandırılan yeni yapının sadece Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı değil, karşılaşılan tüm 'terörist' gruplara yönelik olarak mücadele edeceğini belirtti.

Suudi Arabistan, 34 İslam ülkesinden oluşan yeni bir askeri ittifakın kurulduğunu açıkladı. Suudi devlet ajansı SPA'da yayımlanan ortak açıklamada, Suudi Arabistan liderliğinde kurulan koalisyonun 'terörizmle' mücadele edeceği ve bu amaçla ortak operasyonlar düzenleyeceği belirtildi. Operasyonlar, Riyad'da kurulacak merkezden yönetilecek. 

Açıklamada, koalisyonun, "Şekli, mezhebi ve ismi ne olursa olsun yeryüzünde fitne ve fesat çıkaran, insanları korkutan ve öldüren silahlı terör örgütlerine karşı oluşturulduğu" belirtildi.

Kurulan ittifakla ilgili olarak Suudi Savunma Bakanı Prens Muhammed bin Selman da bir basın toplantısı düzenledi. Selman, ittifakın sadece IŞİD'le değil tüm 'terörist' gruplarla savaşacağını söyledi. Selman konuşmasında şunları ifade etti:

"İslam dünyasının pek çok kısmında terörle mücadele çabalarını desteklemek ve koordine etmek için Riyad'da bir operasyon merkezi olacak. Bu duyuru İslam dünyasının bu hastalıkla teyakkuzundan geliyor, böylece, İslami dünya bu (aşırılık) hastalığıyla mücadelede bir ortak olabilecek."

İttifakta Suudi Arabistan dışında Türkiye ve Mısır da yer alıyor. İttifakı oluşturan 34 ülke şunlar:

- Suudi Arabistan
- Türkiye
- Mısır
- Ürdün
- Katar
- Pakistan  
- Birleşik Arap Emirlikleri
- Bahreyn
- Kuveyt
- Tunus
- Fas 
- Libya
- Sudan
- Filistin
- Lübnan
- Yemen
- Bangladeş
- Malezya
- Somali
- Maldivler
- Sierra Leone
- Gine
- Benin
- Komor Adaları
- Çad 
- Moritanya
- Togo
- Nijer
- Cibuti
- Nijerya
- Senegal
- Mali
- Gabon

Ortak açıklamada ayrıca, Endonezya'nın da aralarında bulunduğu 10 ülkenin daha söz konusu koalisyonu desteklediği ve bu konuda gerekli önlemleri alacağı belirtildi. (Radikal)