İsveç’in başkenti Stockholm’de radikal İslamcı örgütlere katılımların ele alındığı bir konferansta bir konuşma yapan İsveç Güvenlik Polisi (Säpo) Müsteşarı Anders Thornberg, bugüne dek 300 civarında İsveç vatandaşı gencin IŞİD ve diğer İslamcı örgütlerin saflarında savaşmak amacıyla Irak ve Suriye’ye gittiklerini ve bunlardan 32’sinin yaşamını yitirdiğini söyledi.

130 kişinin IŞİD saflarına katıldığını kesin olarak tespit ettiklerini, ancak bu sayının 300 civarında olduğunu tahmin ettiklerini belirten Thornberg, “Bunlardan 85 kadarı İsveç’e geri geldi. 32 genç de çatışmalarda yaşamını yitirdi. 30 civarında İsveçli de Ukrayna’ya gitti. Bunlardan en az 8’inin savaştığını ve birinin de yaşamını yitirdiğini biliyoruz. Bunlar orada askeri eğitim görüyor ve silah ve patlayıcı kullanmayı öğreniyor. Onların burada bu bilgilerini terör saldırıları için kullanma riskleri var” şeklinde konuştu.

Savaşanlardan bir kısmının İsveç’e dönüş yaptıktan ve yaralı olanların tedavi olduktan sonra tekrar IŞİD saflarına katıldıklarını bildiklerini ancak ellerinde kesin rakamlar olmadığını dile getiren Thornberg, geri dönenlerin vahşi ve canice eylemlere karışıp karışmadıklarını belirlemenin neredeyse olanaksız olduğunu ifade etti. (EVRENSEL)