Türkiye’de 2010-2015 yılları arasında en az 1134 kadın, erkekler tarafından öldürüldü. Şubat ayında katledilen Özgecan Aslan tüm Türkiye’yi ayağa kaldırırken, dış basında da geniş yer buldu. Son günlerine girdiğimiz 2015 yılı dünyada da çok farklı geçmedi. Uluslararası düzeyde sivil toplum kuruluşları kadın cinayetlerine dikkat çekmek için yeni girişimler başlatırken, kadın aktivistler davalarını bağlılıkla savundu. Bazıları ise hakları için savaşırken öldü, öldürüldü.

İşte 2015’te öldürülen ve yaptıklarıyla büyük yankı uyandıran kadın aktivistler: 

4 Nisan günü Fiji’de katledilen McGowan, gazeteci ve kadın hakları savunucuydu. McGowan’ın ölümünden birlikte yaşadığı partneri sorumlu tutuldu. McGowan, ülkenin köklü gazetelerinden Fiji Times için yazıyor, kadınlara ayrımcılık uygulayan yasaları değiştirmek için çalışan “Fijili Kadınların Kriz Merkezi” ve “Fijili Kadın Hakları Hareketi”nde aktivist olarak yer alıyordu. Ölümünün ardından ülkede kadın cinayetleri ile ilgili protestolar hız kazandı. 


16 Şubat’ta Afganistan’da aracına yapılan bombalı saldırı sonucu hayatını kaybeden Shinwari, Nangarhar kentinde il genel meclisi üyesiydi. Meclis üyesi olmadan önce aktivist olarak tanınan Shinwari, kadın hakları ve eğitim hakkı üzerine çalışmalar yürütüyordu. Shinwari’nin ölümü ülkede kadınların politik bir pozisyon almasıyla yaşadıkları tehlikeleri, gün yüzüne çıkardı. 

13 Nisan günü ABD’de öldürülen Montoya, insan hakları savunucusu olarak mücadele veriyordu. Ülkede LGBTi’li bireylerin hakları için savaşan Montoya, “Güneydoğu Göçmen Hakları Ağı” örgütünün kurucularından biriydi.

Uganda’da 30 Mart günü işinden evine giderken öldürülen avukat ve savcı Kagezi, uluslararası suçlar ve terörle mücadele şubesinde yöneticilik yapıyordu. Öldüğü zaman, Kagezi al-Shabaab terör saldırılarına karışan 13 erkeğin dahil olduğu davanın baş savcısıydı.

31 Temmuz 2015’de Meksika’da ölmüş halde bulunan Vera aralarında üç kadın ve bir erkek gazeteci Rubén Espinosa’nın da bulunduğu dört kişiyle beraber tecavüze uğradı, işkence gördü ve başından vuruldu. Vera, Meksika’da 2010’dan bu yana öldürülen 36’ncı kadın aktivist oldu.

31 Mayıs tarihinde El Savador’da öldürülen Mendez, ülkede transseksüel haklarıyla ilgili kapmanyalar yürütüyordu. Ülkede yaşayan LGBTi’li bireylerin hakkını savunan Mendez’in ölümü İnsan Hakları Inter-Amerikan Komisyonu tarafından kınandı.

Sabeen Mahmud:

24 Nisan günü Pakistan’da öldürülen Sabeen Mahmud, ülkenin en önemli kadın hakları savunucularından biriydi. 

13 Şubat günü ölüdürlen genç bir kadın aktivistin cenazesine gitmek isterken, çocuklarının gözü önünde öldürüldü. 

24 Şubat günü Libya’da kafasından vurularak öldürülen Hasairi, Libya’da barışı ve ortak kültürü savunan “Tanweer Movement” örgütünün kurucularındandı. (Milliyet)