Amerika ve Rusya’nın önümüzdeki hafta İkinci Cenevre Konferansı için görüşmelere başlayacağı açıklandı.

YDH’ye göre, Rus kaynaklar, Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Ahdar İbrahimi’nin de katılımıyla Rus ve Amerikalı yetkililerin önümüzdeki hafta bir araya gelerek, Cenevre 2 Konferansı üzerine görüş alışverişinde bulunacağını duyurdu.

Rus haber ajansı InterFAX’a konuşan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadi Gatilov, toplantının Lahey’de gelecek haftanın ortasında düzenleneceğini açıklarken, toplantıya kimlerin katılacağını belirtmedi.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, önümüzdeki hafta yapılacak görüşmede İkinci Cenevre Konferansına kimlerin katılacağının görüşüleceğini söyledi.

Gatilov, bir hafta önce yaptığı açıklamasında, Cenevre 2 Konferansı’nın Ekim öncesinde düzenlenmeyeceğini söylemişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la Amerikalı mevkidaşı John Kerry arasında bir hafta önce gerçekleşen görüşmede de Cenevre 2 Konferansı, ana gündem maddesi olmuştu.

Görüşme sonrasında yaptığı açıklamasında Lavrov, “Washington ve Moskova, Cenevre 2’nin en kısa zamanda düzenlenmesinde ittifak halindedir” demişti.

Öte yandan İbrahimi, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’le gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, İran’ın Suriye krizinin çözümünde oynayacağı rolün önemine vurgu yaparak, İran’ın da Cenevre 2 Konferansı’na katılması arzusunu yineledi.

Amerika ve Rusya, Cenevre 2’nin Haziran 2013’de düzenlenmesini kararlaştırmış fakat yaşanan görüş ayrılıklarından ötürü toplantı sürekli ertelenmişti.

ABD, SURİYE İÇİN “SAVAŞ ODASI” KURDU

Bu arada Amerika’nın Suriye’ye müdahale için Merkez Komutanlığı bünyesinde bir savaş odası kurduğu öne sürüldü.

İsrail istihbaratıyla koordineli olduğu öne sürülen Debka sitesi, Amerikan Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey’nin Ürdün ziyaretinden sonra Centcom bünyesinde Suriye’ye yönelik müdahale için operasyon odası kurduğunu iddia etti.

Debka’nın haberinde füze saldırısına ve Suriye ordusunun muhtemel bombardımanına karşı dayanıklı olduğu belirtilen savaş odasında 273 Amerikan askerinin bulunduğu belirtildi ve mekanın gizli tutulması şartıyla bazı basın mensuplarının da burayı gezmesine izin verildiği bildirildi.

Savaş odasının uçuşa yasak bölge oluşturmak için ABD Başkanı Barack Obama’dan emir beklediğini belirten Debka, uçuşa yasak bölgenin Suriye’nin güneyinde uygulanacağını öne sürdü.

Debka’nın haberine göre Suriye’ye askeri müdahale için oluşturulan savaş odasında Ürdün ve Amerikan askerleri koordineli çalışıyor.

40 TON SİLAH SURİYE ORDUSUNUN ELİNE GEÇTİ

Suriye ordusunun ele geçirdiği silahlı gruplara ait bir silah deposunda 40 ton silah ve mühimmat bulunduğu bildirildi.

El-Meyadin televizyonunun haberine göre Kusayr civarında bulunan yer altı deposunda ağır ve yarı ağır silahlar ve bu silahlara ait mühimmatlar ele geçirildi.

Suriye ordusu, geçtiğimiz aylarda silahlı grupları bir yıldan fazla bir süredir işgal altında tuttukları Lübnan sınırındaki Kusayr bölgesinden çıkarmıştı.

Öte yandan Fransız haber ajansı, Suriye ordusunun silahlı grupların hakimiyetine geçen Lazkiye kırsalındaki tüm bölgeleri yeniden kontrol altına aldığını bildirdi.

Muhaliflere yakın kaynaklar ise Lazkiye kırsalındaki çatışmaların sürdüğünü bildiriyor.