İki gündür medya Diyanet’in evlilikle ilgili yaş sınırını tartışıyor. Tepkiler büyük. Savunan yok gibi. Böyle olunca da Diyanet konu hakkında açıklama yapmak zorunda kaldı.

Yaptığı açıklamada;

“Bugün bazı basın yayın organlarında yer alan, Diyanet İşleri Başkanlığının kız çocuklarının erken yaşta evlenebilecekleri yönünde açıklamada bulunduğuna dair haberler asılsız olup, kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır.” Denilmektedir (1)

Ancak bu açıklama gerçeği yansıtmamakta olup gerçekler Diyanet’in internet sayfasında halâ durmaktadır.

Diyanet’in resmi internet sayfalarında yer alan, Din işleri Yüksek Kurulu Başkanlığının, Dini kavramlar sözlüğü başlığı altındaki sayfalarda yer alan Nikah ve Buluğ sayfalarında tüm çıplaklığı iledurmaktadır.

Nikah sayfasındaki açıklamaya göre;

“evlilik sünnettir. Nikâhın, iki şahit huzurunda tarafların irade beyanında bulunmak suretiyle akdedilmesi gerekir. Buluğ çağına erişmiş kadının velisi olmaksızın kendisinin nikâhlanabilmesi mümkün olmakla birlikte, velisinin de bulunması menduptur (daha iyi olur)” (2) denilmektedir.

Buluğ çağına erişen erkek ve kız evlenebilir denilmektedir.

Buluğ çağına erişmiş olanlar iki şahit huzurunda ve velisi (anne ve Babası) olmadan evlenebilirler!

Bu bizzat Diyanet’in resmi internet sayfasından alınmıştır. Şu anda da ulaşılabilir durumdadır.

Diğer taraftan, evlenecek kişilerin buluğ çağına erişmiş olmalarını yeterli gören Diyanet, buluğ çağına gelişi konusunda da;

Sözlükte "ulaşmak, yetişmek, iş gayesine varmak gibi" anlamlara gelen bulûğ, fıkıh terimi olarak, bir kimsenin çocukluk dönemini bitirip, ergenlik çağına ulaşması demektir. Bulûğ çağına ulaşan kimseye bâliğ denir. Ergenlik yaşı çocuğun vücut yapısına ve iklim şartlarına göre değişebilir. İslâm hukukçularınca bulûğ çağının alt sınırı, erkekler için 12, kızlar için 9 yaş olarak belirlenmiştir. (3) demektedir!

Diyanet’in, Din işleri Yüksek Kurulu Başkanlığının, Dini kavramlar sözlüğü başlığı altındaki bu sayfalar kendi resmi açıklamaları olup, bu sayfalardaki bilgiler birleştirildiğinde, kız çocuklarının 9 yaşında buluğ çağına girdikleri ve buluğ çağına giren kişilerin de evlenebilecekleri bilgileri oldukça açık ve anlaşılır biçimde ifade edilmiştir.

Diyanet ne kadar yalanlarsa yalanlasın bu bilgi şu anda da ulaşılabilir durumdadır ve bu bilgileri okuyan kişinin farklı sonuçlar çıkarmayacağı çok açıktır.

18 yaş altı çocuklara sigara ve içki alımını yasaklayan, tek başına seyahati bile kısıtlayan, cezai ehliyeti konusu halâ tartışılan yaş sınırı varken, 9 yaşına gelen kız çocuğunun buluğ çağına girdiğini, buluğ çağına giren bu çocuğun iki şahit huzurunda ve velisi (anne ve babası) olmadan evlenebileceğine hükmeden Diyanet, bu açıklamalarıyla yasaları da çiğnemekte, Anayasa ve uluslar arası çocuk hakları sözleşmelerini de çiğnemiş olmaktadır.

Uzun uzun anlatmaya gerek yok.

Çocuk çocuktur.

9 yaşındaki çocuk da çocuktur.

9 yaşındaki çocuğun kendini ifade edebilmesi, iradesiyle davranabilmesi imkânsızdır.

9 yaşındaki bir kız çocuğunun evlenebilmesinin önünü açmak, tecavüzün önünü açmakla eşdeğerdedir.

Diyanet ya Nikah ve Buluğ konularındaki açıklamalarını bilimsel ölçeklerde değiştirmeli ve hatalarını kabul etmeli ya da kapısını kapatmalıdır.

İnsanlara tecavüzü özendirecek açıklamalardan kaçınmalıdır.

Diyanet, yapmış olduğu bu açıklamalarla kendisini küçük düşürmüştür…

__________________________

1.https://www.diyanet.gov.tr/tr-TR/Kurumsal/Detay/11163/basin-aciklamasi

2.https://kurul.diyanet.gov.tr/Dini-Kavramlar-Sozlugu/Cevap/?q=1533

3.https://kurul.diyanet.gov.tr/Dini-Kavramlar-Sozlugu/Cevap/?q=217