İstanbul Beyoğlu’nda Penguen Dergisi’nin de bulunduğu dört katlı binada iki hafta önce çıkan yangının kundaklamadan çıktığı belirlendi. Radikal, yangına dair itfaiye ve polis raporlarına ulaştı. İtfaiye raporuna göre kimliği meçhul kişi veya kişiler, tiner veya gazyağı olduğu sanılan kimyasal bir maddeyi binaya sokarak binanın 5. katında tutuşturdu. İtfaiye, olayın adli makamlar tarafından tahkik ve tetkik edilmesini istedi. Emniyet kaynakları ise olay yerinde bir parmak izi bulunduğunu ancak henüz bir kimlik tespitinin mümkün olmadığını ifade etti.

 

Radikal ’in ulaştığı M.34.1.İBB.0.14.71-309.03/YS 589/893 S sayılı itfaiye raporunda şu ifadeler yer aldı: “Mahallinde yapılan tahkikat neticesinde yangın olayının 6 katlı binanın 5. kat merdiven sahanlığı ve kapı giriş kısmında başlangıç ve ani gelişme gösterdiği müşahade edilmiştir. Yapılan incelemede merdiven sahanlığı kat giriş kapısı sol kısımında zeminde karton kutu ve naylon poşet enkazı ile birlikte erimiş pet şişe ve erimemiş halde kapak kısmı görülmüştür. Yangın olayına müdahale esnasında yoğun yanıcı sıvı kimyasal kokusu (tiner veya gazyağı) ve diğer emareler gözlemlenmiştir.” “...Yangın olayında enkaz durumuna gelen koli ve eşyaların kat malikleri tarafından bilinmediği ifade edilmiştir. Bu bilgiler ışığında, yangın olayının kimliği meçhul kişi veya kişilerce bina dahiline girilerek bırakılan koli içerisindeki sıvı kimyasalın kibrit, çakmak vb. ısı kaynağı ile tutuşturulması ile başladığı ve gelişerek merdiven sahanlığı ve kapı kısmında etkili olduğu kanaati hasıl olmuştur. Olayın adli makamlar tarafından tahkik ve tetkik edilmesi uygun görülmektedir.”

 

Oay sonrası tutulan Olay Yeri İnceleme Raporu’nda ise “Burada yapılan incelemede yanmış kırmızı renkli plastik muhtemelen bidon parçası ve siyah renkli kapağı ile karton parçaları, yanık plastik parçalar olduğu görüldü” denildi.

 

PARMAK İZİ VAR, SONUÇ YOK

Bu arada Emniyet kaynaklarından edinilen bilgilere göre polis, yangının ardından çevredeki güvenlik kameralarının görüntülerini topladı ve 10 dakikalık video kamera kaydı elde etti, Ancak görüntülerden zanlı ya da zanlılara dair bir kimlik belirlemek mümkün olmadı. Yine Emniyet kaynaklarına göre, olay yerinde ve yangın çıkarılan materyal üzerinde bir de parmak izi bulundu. Bu parmak izi de poliste kaydı olan herhangi bir şahısla örtüşmedi. Derginin avukatı ve yöneticileri ise soruşturmanın sürdüğünü gerekçe göstererek bir açıklama yapmaktan kaçındı. Yeni sayısı önceki piyasaya çıkan dergide ise konuyla ilgili küçük bir not yer aldı. Nottaki şu ifadeler yer aldı: “İtfaiye müdürlüğünün raporu, yargının bir kaza değil, kimliği meçhul kişi ya da kişilerce başlatıldığı yönünde. Olayın aydınlatılması ve sorumluların tespiti için savcılık da soruşturma açtı. Bizim bildiğimiz tek şey yazıp çizmek, okuyucumuzu biraz gülümsetebilmek.” Penguen Dergisi ve çalışanları hakkında bundan bir süre önce yayımlanan bir cami karikatürü nedeniyle dava açılmıştı. (Radikal)