Şişecam fabrikasında çalışan 5 bin 800 işçinin 8 gün sürdürdüğü ve Türkiye genelinde destek bulan grev, Bakanlar Kurulu tarafından ertelenmişti.

Bakanlar Kurulu'nun 25 Haziran tarihinde aldığı ve 27 Haziran tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararına göre Şişecam Grevi hakkında "genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu nitelikte" olduğu gerekçesiyle 60 gün süreyle erteleme kararı çıkmıştı.

İLK KEZ OLMUYOR

Şişecam'da daha önce de 2001, 2003 ve 2004 yıllarında Bakanlar Kurulu kararıyla grevler yasaklanmış, 2001 ve 2003′teki grevler, "milli güvenliği bozucu nitelikte", 2004′teki grev ise "genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu nitelikte görülmesi" gerekçe gösterilerek ertelenmiş ve bu durum Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından hak ihlali olarak raporlaştırılıp kayda geçmişti.

İŞÇİLER NE İSTİYOR?

İşverenle ücret zammı, düşük ücretli çalışanlar için iyileştirme zammı, işe giriş ücreti ve bazı maddi haklar ile iş güvencesi ve kazanılmış haklara ilişkin iki maddede anlaşmanın sağlanamadığını belirten Kristal-İş, 20 Haziran'dan itibaren geçerli olmak üzere grev kararı aldığını duyurmuştu.

Leman'ın yarın çıkacak sayısının kapağında da Şişecam grevi var. İşte o kapak: