Fransa'da Ocak ayında 12 çalışanı öldürülen mizah dergisi Charlie Hebdo'nun karikatüristlerinden Renald Luzier (Luz) artık Muhammed Peygamber karikatürü çizmeyeceğini açıkladı.

Luzier saldırıdan sonra derginin kapağını çizmişti. Karikatürde Muhammed Peygamber olarak tasvir edilen gözü yaşlı figür, "Ben Charlie'yim" yazılı bir döviz tutuyor, üstte de "Her şey affedildi" yazısı yer alıyordu.

Renald Luzier Fransız Inrocks dergisiyle söyleşisinde "Muhammed Peygamber'in karikatürünü çizmenin artık kendisini ilgilendirmediğini" söyledi.

Charlie Hebdo'ya 7 Ocak'ta Cezayir asıllı iki kardeş saldırı düzenlemişti. Saldırının ardından "Je suis Charlie" (Ben Charlie'yim) sloganı kısa sürede yayılmış, 60 bin tirajı olan dergi, sekiz milyon adet satmıştı.

Luzier, ünlü Ocak sayısıyla ilgili bir soruyu yanıtlarken "Sarkozy'yi çizmekten yorulduğum gibi onu (Muhammed Peygamber) çizmekten de yoruldum. Ömrümü onları çizerek harcamayacağım" dedi.

Luz, çalışma arkadaşlarının öldürülmesinden sonra duygularını ifade etme yolu olarak tanımladığı "Catharsis" (Arınma) adlı bir karikatür kitabı yayımlamaya hazırlanıyor.

Haftalık mizah dergisi, bazı kesimler tarafından "saygısız" olarak tanımlanan çizgisiyle birçok kez tartışma konusu oldu.

Kasım 2011'de, Muhammed Peygamber karikatürü yayımlayan dergiye ertesi gün molotof kokteyli atıldı.

Daha önce maddi olarak ayakta durmakta zorlanan dergi şimdi on milyonlarca Euro destek alıyor.

Luzier, mali yardımın derginin gelecekteki çizgisi konusunda soru işaretleri uyandırdığını söylüyor. (BBC Türkçe)