Koza İpek Holding'e kayyum atanması sonrasında yaşanan polis baskını ile ilgili Alman karikatüristler, karikatürleriyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sert bir göndermede bulundular.

Koza İpek Holding ve bünyesindeki şirketlere kayyum atanması polis zoruyla Koza-İpek grubuna ait Kanaltürk TV, Bugün, Bugün TV ve Millet gazetesinin bulunduğu binaya girilmesini ve  sonrasında televizyon kanallarının ‘fişinin çekilip‘ gazetelerin yayınlarının durdurulması Alman medyasında geniş yankı buldu.

 Elmas Topçu'nun Diken'de yer alan haberine göre, geçen Pazar günü Alman die Welt gazetesinin ulaştığı AB Komisyonu’nun 2015 Türkiye İlerleme Raporu’nda temel haklar, gösteri özgürlüğü, yargıya müdahale, çözüm süreci gibi alanlardaki ihlallerin yanı sıra Brüksel’in gazetecilere yönelik suç duyuruları, açılan davalar ve haber alma özgürlüğü konusunda de rahatsız olduğu ortaya çıkmıştı.

 Raporda özellikle AKP’lilerle birlikte Erdoğan ve ailesinin gazeteciler ve hatta vatandaşlar hakkında bulundukları suç duyurularının ‘sindirme amaçlı‘ olduğu ibaresi yer almıştı. Bu eleştirilere rağmen, 1 Kasım seçimleri öncesi, ‘mülteci pazarlığı‘ yapılan Erdoğan’ı ‘kızdırmamak‘ için raporun açıklanmasının iki kez ertelenmesi Alman basınında yine tartışmalara neden olmuştı.

 "GERİLEME RAPORU"

Kimi gazeteciler Brüksel ve Berlin‘i Ankara’ya dalkavukluk yapmakla suçlamış, bazı Alman politikacılar ise raporun aslında bir ilerleme değil, ‘gerileme raporu’ olduğunu ifade etmişti.

Türkiye’de basına yönelik müdahaleler, gazetelerin yorum sütunlarında da AKP hükümetinin amacına meşru yollardan ulaşamayacağını anlaması üzerine her yolu deneme çabası şeklinde nitelenip iktidarın zayıflığının ve güvensizliğinin işareti diye yorumlanmıştı.

Türkiye’deki gelişmeler Alman karikatüristlerin de çizimlerine yansıdı. Onlar da Ankara’yı sert biçimde eleştiren karikatürler çizdi.