Greenpeace'in sürdürdüğü Detox kampanyası ve yüz binlerce insanın talebine yanıt veren Zara, ürünlerinden zehirli kimyasalları arındıracağını açıkladı.

Dünyanın en büyük moda zincirlerinden Zara, ana kuruluşu İnditex aracılığıyla Greenpeace'in kampanyasına yanıt vererek 2020 yılına kadar tüm ürünleri ve tedarik zincirinden zehirli kimyasalları arındıracağını açıkladı.
Inditex'in verdiği taahhüde göre, firma 20 tedarikçisinden 2013 Mart ayına dek, 100 tedarikçisinden de 2013 sonuna dek tüm atık raporlarını açıklamasını talep edecek.

gibi markalar yer alıyor.

"ZARA YAPABİLİYORSA, HERKES YAPABİLİR"

Greenpeace Akdeniz Kampanya Sorumlusu Tarık Nejat Dinç, Zara'nın açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını söylerken, şöyle konuştu:

"Eğer dünyanın en büyük moda zinciri bunu yapabiliyorsa, araştırmada yer alan diğer firmaların da yapmaması için hiçbir neden yok. Tüm dünyada yüz binlerce insan modada zehir istemediğini gösterdi. Şimdi Esprit, Gap ve Victoria's Secret gibi markaların da acilen müşterilerini dinlemesi ve zehirden arınmaları gerekiyor. İnsanların nehirlerin neyle kirlendiğini ve giydikleri giysilerde ne tür kimyasallar olduğunu bilmeye hakkı var. Zara'nın bu konularda daha şeffaf davranma yönünde verdiği taahhüt, tekstil sektörü adına büyük bir adım. Diğer firmalara da, 2020'ye dek tüm zararlı atıkları tedarik zincirlerinden arındırma konusunda örnek olacağını umuyoruz."

YÜZ BİNLERCE KİŞİ DESTEK VERDİ

Greenpeace 20 Kasım'da "Zehirli Giysiler - Modada büyük hile" raporunu yayımlamış ve dünyaca ünlü firmalardan tüm ürünlerinden ve tedarik zincirlerinden zehirli kimyasalları arındırmalarını talep etmişti.

Kampanya'da bugüne dek 300 binden fazla imza toplandı, Facebook ve twitter üzerinden on binlerce insan talebini Zara'ya iletti ve tüm dünyada 700'ün üzerinde Greenpeace gönüllüsü Zara mağazaları önünde eş zamanlı eylemler yaptı. Küresel eylemler kapsamında 25 Kasım günü İstanbul'da da Suadiye Zara mağazası önünde Greenpeace gönüllüleri bir eylem gerçekleştirdi.

Greenpeace 'Detox' kampanyasını ilk kez 2011 yılında duyurduğundan beri, sekiz firma ürünlerinden zehirli kimyasalları arındırma sözü verdi. Greenpeace, tüm giyim markalarından, 2020'ye dek zararlı kimyasallarda sıfır atık politikasını benimsemelerini ve şeffaflık ilkesi gereğince bu süre zarfında tedarik zincirinde yer alan üreticilerin nehirlere bıraktıkları zehirli kimyasal konusunda kamuoyunu düzenli olarak bilgilendirmelerini talep ediyor. (Bianet)