Doğu Karadeniz’de sekiz ilin yaylalarını ‘turizmi geliştirme’ gerekçesiyle  bağlamayı amaçlayan ‘Yeşil Yol’un güzergahalarından biriyle ilgili üç yıldır süren davada keşif ancak yapılabildi. Keşifte, yolun yarısının tamamlandığı görüldü.

Yukarı Kavron ile Samistal yaylaları arasında ‘Yeşil Yol’ projesi kapsamında yapımı süren 8 kilometrelik bağlantı yoluyla Ausor ile Huser yaylaları arasındaki yol güzergahında 16 dönüm alanda ağaç kesimi için verilen izinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle 2014 yılında Rize İdare Mahkemesi’ne üç ayrı dava açılmıştı.

Dava açıldıktan üç yıl sonra keşif yapılan Yukarı Kavron ile Samistal yaylaları arasındaki bağlantı yolunun yarısının tamamlandığı görüldü. İncelemelerin ardından yayladan ayrılan heyet rapor hazırlayarak mahkemeye sunacak.

Davanın avukatı Okumuşoğlu, açtıkları dava kapsamında uzun süredir bekledikleri keşfin yapıldığını ancak, dava konusu olan yolun bu süreçte ilerlediğini söyledi.

Okumuşoğlu şöyle konuştu: “Yürütmeyi durdurma kararı verilmediği ve mahkeme sonucu beklenmediği için Kavron ile Samistal yaylaları arasındaki bölümde başlanan yolun yarıdan fazlası yapıldı. Dolayısıyla mahkemeden bizim beklentimiz o meraların, doğal SİT ve milli park alanlarının bozulmamasıydı. Bu yüzden dava açmıştık. Yol bitirilip yayla zarar gördükten sonra mahkeme iptal kararı verse ne olur, vermezse ne olur? İş bittikten sonra mahkeme iptal kararı verirse ne olacak? Bunun sorumlusu kim olacak? Yargının bu kadar yavaş, dozerin bu kadar hızla ilerlediği bir süreç var. Yargının işlevini tam olarak yerine getirmediğini düşünüyoruz. Yargı görevinde gecikmiştir. Yargının işlevini bu konuda daha etkin yerine getirmesini bekliyoruz.”