Doğu Karadeniz’de sekiz ilin yaylalarını ‘turizmi geliştirme’ gerekçesiyle birleştirmeyi amaçlayan Yeşil Yol’un ‘kıskacı’ndaki Fırtına Vadisi’ne bir kez daha iş makineleri girdi.

Fırtına Vadisi’ndeki Samistal Yaylası’na bir kez daha iş makinelerinin çıktığı haberini Fırtına İnisiyatifi duyurdu. Bu çağrıyla beraber bölge halkının yaylaya akın ettiği bildirildi.

HALK İŞ MAKİNELERİNİ DURDURMUŞTU

10 Temmuz günü Samistal Yaylası’na giderek çalışmalara başlayan iş makinelerini bölge halkı durdurmuş, jandarma barikatı önünde oturan Rabia Özcan’ın “Vali kaymakam kimdir? Ben, ben, ben halkım…” sözleri direnişe damgasını vurmuştu.

ADI 'YEŞİL' AMA..

Yeşil Yol Projesi’yle Samsun’dan Artvin’e 8 ildeki 40 yaylanın 2600 kilometrelik karayoluyla birbirine bağlanması amaçlanıyor. 1500-2000 rakımdan sahile hiç inmeden geçecek yol üzerinde 40 noktada turizm merkezinin planlandığı projenin 2018’de tamamlanması öngörülüyor.

Proje, Başbakan Davutoğlu’nun şubat ayında açıkladığı Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Eylem Planı’nda yer alıyor. Planda özellikle Arap ülkelerinden son dönemde artan talebin yayla turizmini ön plana çıkardığı, bölgenin turizm alanında “marka değer” olmasına katkı sunması için projenin büyük önem arz ettiği belirtiliyor. Planda bölge için yayla turizmi yanında spor turizmi, eko turizm, yat ve kurvaziyer turizmi, kongre ve fuar turizmi de sıralanmış. “Yaylaların karakteristiğini yansıtan binalar”ın yapılması da plan dahilinde.

Herhangi bir teknik, bilimsel veya ekolojik denge hesaba katılmadan planlanan yol ile el değmemiş ve koruma önceliği olan doğal yaşam alanları yok edilecek, yaylalar ve meralar imara, sermaye için daha kolay yağma ve ranta açılacak. Yol boyunca yayılmış onlarca maden yatağına devlet eliyle yol açılmış olacak.

Yeşil Yol’un geçeceği yerler çok özel bir ekosistem: Dünyadaki korumada öncelikli 200 ekolojik bölgeden biri olan bölgede 2500 bitki ve 350’nin üzerinde endemik tür, 400’e yakın da nadir tür yer alıyor. Yol tamamlanırsa doğal yaşamı büyük tahribata uğratacak, orada yaşayan canlıları yerinden edecek.

Hem Milli Park hem de doğal SİT alanı ilan edilen bölgede kalan proje, ÇED sürecinden kaçırmak için Karadeniz Sahil Yolu’nda olduğu gibi etap etap projelendirilmiş durumda. (Sendika.Org)